Serbia se apropie periculos de mult de Rusia. Guvernul de la Belgrad a semnat actul de aderare la Uniunea Economică Eurasiatică


Serbia se apropie periculos de mult de Rusia. Guvernul de la Belgrad a semnat actul de aderare la Uniunea Economică Eurasiatică

Guvernul de la Belgrad a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Eurasiatică, împreună cu Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan, făcând un pas important în direcția Moscovei, în ciuda avertismentelor venite din partea Comisiei Europene.

Uniunea Economică Eurasiatică a fost concepută de președintele rus Vladimir Putin ca o așa-zisă alternativă la piața Uniunii Europene, fiind însă departe de a oferi avantajele economice ale acesteia.

Serbia a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană în 2011, după ce făcuse această solicitare în decembrie 2009, și a primit statutul de candidat la 01 martie 2012. După o scurtă amânare provocată de controversele asupra regiunii Kosovo, negocierile s-au reluat în 2013. În calitate de candidat, Serbia primește un ajutor de dezvoltare de 2,9 miliarde de euro până în 2020. Încă din 2008, cetățenii sârbi pot circula fără viză în Spațiul Schengen, România și Bulgaria.

Comisia Europeană a avertizat însă că Serbia ar trebui să se alinieze progresiv cu politicile comune ale UE în vederea aderării la blocul comunitar, chiar dacă poate semna acorduri cu state terțe până în acel moment.

„Serbia trebuie să se asigure că există compatibilitate între acordurile sale comerciale și de cooperare economică”, a declarat David McAllister, raportorul Parlementului European pentru Serbia.

În ultima vreme UE a dezaprobat dovezile de loialitate ale Serbiei față de Moscova, inclusiv refuzul său de a se alătura sancțiunilor occidentale impuse Rusiei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.