Sfetnicul agramatei Dăncilă, ex-pușcăriașul Miron Mitrea, dezvăluie următoarea mutare a „doamnei broșă”

 „Rămâne candidatul PSD-ului 100%. Este candidatul partidului la funcția de președinte al României. Alegerile sunt una, guvernul e alta. Guvernul a pierdut, asta e! Face parte din jocul politic”, a spus Miron Mitrea, „consultant” – după cum a ținut să sublineze - al premierului PSD demis prin moțiune de cenzură, într-o declarație pentru Europa Liberă.

Întrebat despre felul în care recenta înfrângere a Vasilicăi Dăncilă va afecta campania pentru prezidențiale. Mitrea a răspuns că e greu de spus. „Să vedem sondajele de opinie. Cred că mai puțin decât se pare, dar sigur va avea un impact. Este nevoie de câteva zile pentru a fi digerată situația”, a mai fonfăit Mitrea, refuzând să discute despre „tradiția” PSD-ului potrivit căreia cine pierde la prezidențiale, pierde și șefia partidului. „Mai e până atunci...”, s-a eschivat „consultantul”, revenind la votul de joi din Parlament pentru a lăuda calitățile clientei sale: „poate dintr-un punct de vedere, e mai bine așa (fără funcție la Palatul Victoria - n.r.). Nu cred că e grav ca o femeie să piardă în fața a șase bărbați, nu e chiar așa de grav. Șase partide ca să bată un partid. Asta e!”.

Fost ministru al Transporturilor și fost parlamentar PSD, Miron Mitrea a fost condamnat definitiv, în februarie 2015, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare, pentru că a primit foloase necuvenite din partea fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Irina Jianu, în perioada 2001-2002, în valoare totală de 927.420 de lei, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţie.

Din pedeapasa primită, Mitrea a executat un an şi patru luni după gratii în secţia exterioară a Penitenciarului Poarta Alba.

La ieșirea din închisoare, el s-a jurat că nu va reveni în politică: „Nu e o plăcere să faci puşcărie, dar nici să spui că e foarte greu. E o chestie de cap. Depinde cum te adaptezi. Dacă vrei să fie foarte greu, e foarte greu. Şi în viaţă sunt nişte reguli pe care trebuie să le respecţi. Dacă vrei le respecţi, dacă nu ajungi la puşcărie. Eu sunt un exemplu bun, nu? Voi vedea ce fac. În orice caz, nu politică. Mi-a ajuns politica. 26 de ani au ajuns. Nici nu s-a terminat grozav, nu?”