Și totuși ce se întâmplă la Digi24? Jurnalistul Virgil Burlă relatează cum s-a închis, brusc și fără explicații, emisiunea „România furată”

  • Podul
  • Mar 4, 2019, 14:41
  • 2357

Ziarist cu experiență vastă pe zona de investigații și justiție, Virgil Burlă a povestit într-o postare pe Facebook cum a luat sfârșit colaborarea sa cu Digi24, după ce „România Furată”, excepțională emisiune de investigații, a fost scoasă din grilă fără explicații.

Virgil Burlă (foto jos), pe pagina sa de Facebook: Vin în întâmpinarea întrebărilor de tot felul cu câteva precizari:
1. Începând cu data de 1 martie mi am dat demisia de la Digi24. Oameni faini, profesionisti, le mulțumesc tuturor pentru că m au suportat si invatat cate ceva.
Odata cu sistarea, fără explicații, a difuzării emisiunii România Furata, mi am zis ca nu are rost sa mai stau, orice mi s ar oferi în schimb.
2. Cu referire la ce ar trebui să facă sau sa nu faca un jurnalist, teoria mea e veche. In primul rand sunt cetățean al acestei țări și în al doilea rând jurnalist. O sa particip în continuare la protestele antiguvernamentale, o sa scriu liber împotriva a ceea ce nu mi se pare normal ca se intampla in tara mea, o sa militez în continuare, indiferent de consecințe. Jurnalistul nu este un reportofon care înregistrează o prostie spusă de un politician si o pune în pagina, cu ghilimele. Si nici executantul perfect când un redactor șef ii spune ce si cum sa scrie.
In aceste momente tulburi, impartialitarea jurnalistică este o metoda facilă de a ignora faptul că împăratul este gol si de a nu vedea pădurea din cauza copacilor. 
Precizez din start ca punctul 2 nu are nicio legătură cu punctul 1.
3. Unii m au intrebat ce voi face în viitor. Pentru inceput o croazieră pe Mediterana apoi va anunt eu, aici, frumos, cu link. 

Plecarea lui Burlă de la Digi24 are loc în contextul unor concedieri surprinzătoare produse, numai în ultima săptămână, la postul de televiziune perceput de opinia publică drept critic cu actuala coaliție de guvernare. Jurnalista-crainică Adriana Nedelea și-a anunțat și ea plecarea după șase ani de contract, în vreme ce conducerea siteului – Dan Turturică, redactor șef, și Laurențiu Mihu, red șef adj - a fost și ea concediată, alături de alți doi jurnaliști. Din partea postului de televiziune nu a venit nicio explicație oficială, iar în rețelele de socializare începe să se acrediteze ideea că Digi24 ar fi „bătut” palma cu puterea în schimbul unor avantaje financiare.

Redactorul șef-adjunct al site-ului Digi24, Laurențiu Mihu, publică luni unul dintre ultimele sale texte pentru Digi, intitulat ”Cenzura este doar vârful aisbergului”. ”La fel cum rolul jurnaliștilor trași pe dreapta de o putere politică sufocantă este nu de a se plânge, ci de a se replia și reacționa, la fel și rolul societății civile și al companiilor din mediul privat este de a-și uni forțele și a rezista. Factura inacțiunii va fi mai mult decât împovărătoare și, după cum bine cred că știm cu toții, nu va fi loc pentru toată lumea să își rezolve problema părăsind această țară”, scrie jurnalistul la finalul textului său.