Și totuși de ce părăsește Alice Iacobescu Digi24? Jurnalista clarifică elegant situația cu care se confruntă


Și totuși de ce părăsește Alice Iacobescu Digi24? Jurnalista clarifică elegant situația cu care se confruntă

„Păcat. Mare păcat. Câteva prestații ale lui Alice Iacobescu au fost ele însele veritabile lecții de jurnalism”, scria pe pagina sa de Facebook Liviu Avram, unul dintre cei mai citiți și mai apreciați jurnaliști de la Adevărul, surprins și afectat de vestea plecării jurnalistei de la Dig24. Despre condițiile și motivele plecării lui Alice Iacobescu de la postul la care imaginea și munca sa de profesionist au căpătat un contur mai clar s-a speculat că ar avea legătură cu o nouă politica editorială îmbrățișată de Digi24, care însă, până la ora asta, nu pare totuși o televiziune dezechilibrată și în favoarea evidentă a unei forțe politice. Mai puțin în ceea ce o privește pe Gabriela Firea a cărei incompetență crasă este tratată cu mare indulgență de post. De ce se întâmplă așa a explicat Dan Tăpălagă într-un editoral (AICI).

În rest, în contextul venirii recente a unui eșalon de jurnaliști formați la secția politică a Antenei 3, televiziunea de casă a PSD și a mafiei antijustiție, decizia unui jurnalist echidistant, inteligent și spontan s-ar putea interpreta în fel și chip. Dar și Alice Iacobescu a lucrat ea însăși o vreme la Antena 3, fără să rămână în memoria publicului însă pentru vreun grav derapaj jurnalistic.

Jurnalista explică, într-o postare, pe Facebook că decizia sa nu are la bază presiuni politice sau de altă natură și că avut libertate deplină să-și facă meseria așa cum a considerat. Redăm integral mesajul acesteia publicat pe Facebook.

„De două ore şi mai bine răspund la mesajele primite şi deja văd neclar. Probabil e din cauza concentrării, dar emoţiile, în mod cert, contribuie şi ele. Mă străduiesc să răspund fiecăruia în parte, aşa cum mi-aţi scris şi voi mie, dar nu am reuşit până acum. Voiam să ştiţi că mi-am propus asta şi o voi duce la capăt curând. Acum, însă, e miezul nopţii şi mă opresc, că e şi mâine o zi de jurnale prezentate în direct şi nu o să las ştacheta mai jos chiar acum. Majoritatea mesajelor, probabil le-aţi văzut, sunt de apreciere pentru felul în care mi-am făcut meseria până acum. Le primesc cu drag şi cu satisfacţia că nu a fost în van. Mai e o categorie de mesaje interogative... De ce plec? Vă datorez un răspuns direct şi franc aşa cum caut eu mereu la cei pe care îi intervievez şi nu va fi nevoie de tehnici speciale ca să obţineţi de la mine adevărul. El este, însă, o combinaţie de factori pe care e nevoie să îi descriu pe îndelete. Şi voi face asta zilele astea, promit. Poate nu în scris, că e mult de compus şi mult de parcurs apoi, dar găsim noi o cale uşor de digerat. Ce vreau să vă spun de acum e că nu am fost presată să plec, retragerea mea de la Digi24 nu are vreo legătură cu presiuni politice sau de altă natură, întrebări incomode de care cineva s-a plâns sau chestiuni de acest gen. Sunt realmente recunoscătoare că această televiziune există şi că atâţia ani a fost platformă de jurnalism de calitate pentru atâţia oameni valoroşi. Doar îmi imaginez că nu a fost uşor. Las în redacţia de ştiri alţi mulţi oameni valoroşi cu care sper că voi mai lucra cândva şi împreună cu care, chiar şi din locuri diferite, sper să facem o presă unită şi puternică. Pentru că avem al naibii de mare nevoie de aşa ceva. Vă aştept şi astăzi, în direct la Digi24, de la ora 13.”

Potrivit paginademedia.ro, Alice Iacobescu lucrează în media de mai bine de 20 de ani. Și-a început cariera în televiziune la Tele 7 abc, a lucrat apoi la BBC World Services (96-99). În Intact a lucrat mai bine de 11 ani, dintre care patru ani la Antena3, de când s-a lansat postul (iunie 2005). În anul 2012 a renunțat la Antena 3, unde realiza Săptămâna de știri, pentru noul proiect Digi24. S-a alăturat Digi24 cu o lună înainte de lansare, pe 1 martie 2012.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.