Siegfried Mureșan punctează următorii pași pentru Kovesi și oferă asigurări: Numirea ei în funcția de procuror-șef european nu mai poate să fie împiedicată începând de astăzi!

Consiliul Uniunii Europene a votat joi pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al Parchetului European. Kovesi a obținut 17 voturi dintr-un total de 22 exprimate. 

În acest context, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a subliniat la postul de televizune Digi24 că nu mai există niciun obstacol în calea Laurei Codruța Kovesi către funcția de procuror-șef al Parchetului European, ci au mai rămas doar câțiva pași administrativi care "sunt pure formalități". 

"Vă spun clar și oficial. Nu mai pot apărea surprize. Toți pașii care urmează sunt pași administrativi și sunt pure formalități. Va fi o scurtă întâlnire între echipa de negociere a Consiliului UE și cea a Parlamentului European pentru a certifica acest vot. Ulterior, va fi un vot în Plenul Parlamentului European, dar întotdeauna când echipele de negociatori certifică ceva, Parlamentul European votează exact acel lucru. Numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european nu mai poate să fie împiedicată începând de astăzi", a declarat eurodeputatul PPE. 

"Ce urmează după votul de astăzi pentru Laura-Codruța Kövesi:

-Marți va avea loc o nouă întâlnire între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene pentru a confirma formal numirea doamnei Kövesi, după care procedura de numire să va încheia oficial cu un vot formal al plenului Parlamentului European.

-După numire, noul procuror-șef european va trebui să înceapă imediat construcția noului Parchet European. Vor fi recrutați procurori, va fi recrutat personal, iar instituția își va începe activitatea înainte de finalul anului 2020.

Începem negocierile pentru bugetul Uniunii Europene 2021 – 2027. Vom avea buget de cel puțin 1000 de miliarde de euro și avem nevoie de o instituție a procurorului european capabilă să ancheteze orice suspiciune de fraudă europeană", a adăugat Siegfried Mureșan pe Facebook.