Siegfried Mureșan va fi propunerea de comisar european al lui Ludovic Orban. PSD i-ar putea pune însă bețe în roate


Siegfried Mureșan va fi propunerea de comisar european al lui Ludovic Orban. PSD i-ar putea pune însă bețe în roate

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan va fi noua propunere de comisar european pentru Transporturi a Guvernului proaspăt numit și condus de Ludovic Orban, scrie euractiv.ro care citează surse din partidul liberal.

Potrivit acestora, Ludovic Orban a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre numele de comisar, iar cei doi au ajuns la un acord privind propunerea lui Siegfried Mureșan.

Aceleași surse au spus că majoritatea liberalilor îl susțin pe Mureșan pentru această poziție, iar marți, cel târziu miercuri, propunerea ar urma să fie trimisă oficial către Comisia Europeană.

Întrebat dacă propunerea de comisar va fi audiată inițial de Parlamentul României, premierul numit Ludovic Orban a spus: "Cu siguranță noi vom solicita celor două Camere ale Parlamentului convocarea Comisiilor de specialitate pentru audieri. De șase luni de zile, fostul Guvern a refuzat să audă toate somațiile pe care le-am trasnmis să nu depună candidatura lui Rovana Plumb, Dan Nica (...) și am ajuns în situația în care suntem ultima țară care nu are candidat".

Orban nu a vrut să spună care este numele candidatului la funcția de comisar, dar a precizat că decizia va trebui luată "cât se poate de repede".

Viitorul purtător de cuvânt al Comisiei von der Leyen, francezul Eric Mamer, a declarat luni că se așteaptă din partea autorităților române un candidat care să corespundă criteriilor prezentata de președinta desemnată a CE. Detalii AICI

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că este atributul premierului să facă o propunere pentru comisarul european din partea României, dar acest candidat nu va ajunge în Parlamentul European până nu va fi audiat în Legislativul de la Bucureşti.

"Este atributul premierului să facă propunerea de comisar european, ne punem de acord cu Bruxelles-ul şi vedem care procedură este mai urgentă. Sub nicio formă în Parlamentul European candidatul pentru comisar al României nu o să meargă până când nu va fi audiat în Parlamentul României în plen, în comisiile reunite de afaceri europene, lucru care înseamnă că vom respecta legile. Parlamentarii PSD vor face Opoziţie. Nu ne cereţi să nu facem Opoziţie. Ar fi culmea. (...) Nu vom bloca. Haideţi să vedem cine vine, care este propunerea de comisar, dacă ne va convinge comisarul, vom trece", a afirmat Ciolacu, la Parlament, citat de stiripesurse.ro.

Cine este Siegfried Mureșan

S-a născut la 20 septembrie 1981, la Hunedoara. A absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti (2004) şi a continuat studiile cu un master în ştiinţe economice şi management la Universitatea Humboldt din Berlin, conform http://www.siegfriedmuresan.eu/.

În 2006, a primit o bursă din partea Parlamentului Germaniei şi a făcut parte din programul internaţional de stagii al Bundestag-ului. Ulterior, a activat timp de trei ani în această instituţie, în funcţia de consilier al preşedintelui Comisiei pentru afaceri europene a parlamentului german, Gunther Krichbaum.

În 2009, s-a mutat la Bruxelles, unde a lucrat iniţial în Parlamentul European. A obţinut prin concurs, în 2011, postul de consilier politic pentru probleme economice şi sociale în cadrul Partidului Popular European (PPE). În ianuarie 2014, a devenit consilier politic principal al PPE, potrivit sursei citate.

La 25 mai 2014 a fost ales în Parlamentul European pe listele Partidului Mişcarea Populară (PMP), formațiune pe care a părăsit-o în 2018 pentru a se alătura PNL, în ideea de a câștiga alături de liberali alegerile europarlamentare și de a scoate PSD de la guvernare, potrivit propriilor declarații, lucru care s-a și întâmplat pe parcursul acestui an. 

Este căsătorit, din septembrie 2016, cu Cătălina Manea care ocupă funcția de expert în combaterea fraudei în cadrul Băncii Europene de Investiții la Luxemburg. Siegfried Vasile Mureșan este pasionat de tenis și fan declarat al jucătorului spaniol Rafael Nadal

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.