Silvia Tăbușcă, despre statul-infractor: "Minorii exploatați în străinătate produc niște sume foarte mari de bani care sunt spălate în România"


Silvia Tăbușcă, despre statul-infractor: "Minorii exploatați în străinătate produc niște sume foarte mari de bani care sunt spălate în România"

Traficul de persoane este în prezent una dintre marile pete de pe obrazul României, iar autoritățile nu fac niciun efort serios pentru a destructura aceste rețele de trafic, pe care oamenii din comunitățile locale le cunosc foarte bine. Motivul pare a fi acela că autoritățile însele se numără printre beneficiarii traficului de carne vie și statul însuși nu are un interes real în a stopa fenomenul.

Teza aceasta este confirmată chiar de Silvia Tăbușcă, Coordonatorul Programului de Securitate Umană din cadrul Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică. Aceasta a explicat, în cadrul Interviurilor Presshub că nu există niciun fel de voință politică în a remedia lucrurile, de vreme ce traficul de copii aduce foarte mulți bani în România, bani care pot fi spălați.

"Din păcate nu există voință politică. În toți acești ani de zile am ajuns la concluzia că, indiferent de culoare politică a partidelor care au fost la guvernare, niciunul dintre aceste partide sau coaliții de partide nu și-a dorit într-adevăr realizarea unei legislații coerente și crearea unor structuri în plan național care să poată să coopereze și care să poată să combată acest fenomen în mod eficient. Din acest tip de infracționalitate se câștigă enorm de mulți bani. Pe de-o parte, dacă privim din prisma statului care nu dorește să-și apere proprii cetățeni, așa cum percep eu statul român în momentul de față, exploatarea asta reprezintă un beneficiu, pentru că minorii exploatați în străinătate produc niște sume foarte mari de bani care sunt trimise în România și sunt spălate în România", a zis Silvia Tăbușcă.

Banii negri din trafic intră astfel în piața națională, contribuind la dezvoltarea unor afaceri ilegale, care susțin, în cele din urmă, chiar și partidele politice. Practic, pe suferința a mii de minori exploatați unii își ridică veritabile imperii financiare, care susțin activități politice.

"Practic acești bani negrii ajung în România și reprezintă un beneficiu pentru anumite politici publice, dar nu pentru piața liberă, pentru că, în momentul în care, pe piața națională sunt spălate sume foarte mari de bani, business-urile sau afacerile care sunt legal constituite nu vor putea să intre într-o competiție reală cu aceste business-uri fictive și vor fi afectate. Pe de altă parte, costurile cu persoanele neangajate pentru statul român scad, pentru că cei care sunt exploatați în străinătate, fie că sunt exploatați în prostituție, fie că sunt exploatați în muncă, sunt, în general, persoane neocupate în plan intern. România are o rată a șomajului extrem de scăzută și nu pentru că ar avea o economie sănătoasă sau pentru că am avea foarte multe locuri de muncă, ci tocmai datorită faptului că foarte mulți români au părăsit România fie în mod legal, au contracte de muncă în alte țări europene, fie exploatați prin intermediul acestor rețele de trafic", a mai spus Silvia Tăbușcă.

Practic, din exploatarea miilor de minori forțați să se prostitueze sau să cerșească în străinătate, statul român are numai de câștigat. Tocmai de aceea, speranțele ca în domeniul traficului de persoane să se intervină serios sunt foarte mici acum în România. Iar efectele se văd cu ochiul liber, pentru că România reprezintă țara cu cele mai multe victime exploatate în plan european, dar nu numai în spațiul Uniunii Europene, ci și în Statele Unite și Canada sau în Asia îndepărtată: Thailanda, Philipine, China, Japonia sau în Asia mică, în special în Dubai și în Doha.

Interviul integral: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.