Sindicatele comunistoide, puse pe jar de Ludovic Orban. Deși precaut, premierul deschide discuția despre pensii

  • ACP
  • Dec 11, 2019, 13:23
  • 1027

Declarația premierului Ludovic Orban despre pensionarea celor sistemul de învățământ și cel medical a scandalizat pe bună dreptate. Orice aluzie la o posibilă creștere a vârstei de pensionare doare. Peste tot în lume unde vine vorba de creșterea vârstei de pensionare, guvernele care propun asta se lovesc de reacția dura a sindicatelor, ajungându-se la ceea ce vedem acum în Franța, unde sunt în desfășurare revolte ce aduc pe alocuri cu un veritabil război civil - baricade, victime însângerate, străzi acoperite cu fumul autoturismelor incendiate, trenurile și autobuzele oprite. În Olanda, țara cu unul dintre cele mai bine puse la punct sisteme de pensii, când s-a pus problema scăderea acestora pentru anul 2020, sindicatele au avertizat că nu vor accepta asta și guvernul a trebuit să caute soluții pentru a rezolva altfel problema. Sau pentru a o lasă nerezolvată, dar și fără să se umble la pensii. În Marea Britanie se pusese problema trecerii la sistemul olandez de pensii, tocmai pentru a face față neajunsurilor din sistem, din ce în ce mai mari pentru anii următori.

Țările occidentale bogate se confruntă cu o problema imensă, insurmontabilă - scăderea drastică a numărului celor care contribuie la sistem, raportat la numărul celor care beneficiază de pensii. Una dintre primele măsuri adoptate de Grecia pentru a ieși din criză adâncă din 2008, din care părea să nu mai poată ieși în decadele următoare, a fost creșterea vârstei de pensionare. Apoi a urmat și scăderea pensiilor.

La noi a evitat toată lumea să zică ceva despre vreo soluție care să se adreseze cât de cât perspectivelor reale ale sistemului de pensii, iar tot ce a făcut PSD, cât a guvernat, a fost să le crească moderat timp în care a promis creșteri mari pentru viitor. Din opozitie s-a discutat numai despre imoralele pensii speciale, împotriva cărora era obligatoriu să se facă ceva. Pentru a se evita dezastrul din 2016, când PSD a câștigat categoric alegerile, tot ce au de făcut cei din conducerea PNL e să preia și să continue parte din discursul care a adus atât de mult succes celor din PSD, evitând temele pernicioase, cum e cea a problemelor sistemului de pensii. Atât de simplu e!

Numai că Ludovic Orban inițiază discuția, măcar minimal, arătând că înțelege bine ce are de făcut în perioada următoare și că nu are de gând să mintă și să se mintă așa cum au facut-o Dragnea și premierii PSD. Nu suntem în situația țărilor bogate din Occident, care au fonduri gigantești la dispoziție, dar care înțeleg că trebuie să facă neapărat ceva legat de sistemele de pensii care devin din ce în ce mai nesustenabile. Nu suntem în situația unui imperiu industrial ca Franța, ori în situația unor țări bogate că Marea Britanie ori a Olandei. Noi stăm de la distanță mai rău. Orban începe discuția de la cei din învățământ și din sistemul medical, care reprezintă o proporție mare din angajații statului. Cei din învățământ, în bună parte, îndată ce ies la pensie se bat să obțină posturile vacante netitularizabile și le cam obțin. Au prioritate în față tinerilor care vor să se angajeze în sistem. După o viață la catedră le vine foarte greu să trăiască fără mulțimea copiilor și pică tare bine un salariu pe lângă pensie. La fel, mulți medici, în special cei de familie, găsesc potrivit să își continue activitatea după pensionare. De mulți dintre ei chiar este nevoie în continuare. Orban propune că aceștia să rămână angajați până la vârste mai mari, în condiții care pot fi discutate.

Ludovic Orban face bine că deschide discuția asta, chiar dacă cei din sindicate comandați politic ori cei de la PSD vor face spume, chiar dacă va avea și bună parte din presă împotrivă. Discuția trebuie începută și asta face premierul, chiar dacă putea foarte bine să amâne totul după alegeri. Omul are curaj și nu vrea să amâne o discuție atât de importantă. A venit cu o propunere. Diferența dintre el și cei care l-au precedat, încă de la Ponta, e imensă.