VIDEO. Situația aparent incredibilă de la Deveselu, cu primarul mort reales, are o explicație logică. Cine este decedatul care a câștigat scrutinul și de ce l-au ales localnicii


VIDEO. Situația aparent incredibilă de la Deveselu, cu primarul mort reales, are o explicație logică. Cine este decedatul care a câștigat scrutinul și de ce l-au ales localnicii

Situația senzațională de la Deveselu unde alegerile ar fi fost câștigate de un primar decedat și ridicolul de care s-ar fi acoperit localnicii, care ar fi votat ca oile un mort doar pentru că a fost „primar bun”, sunt mai mult creații ale presei.

În realitate, oamenii au fost îndemnați să voteze cu primarul pesedist decedat în urmă cu aproape două săptămâni după ce s-a infectat cu COVID-19 pentru ca alegerile să fie anulate, iar partidul acestuia să aibă șansa să propună un alt candidat, lucru care nu s-a putut întâmpla înaintea scrutinului de duminică din cauza timpului prea scurt.

Unul dintre primii comentatori politici care au atras atenția că situația de la Deveselu nu este chiar așa cum a fost prezentată de presă a fost politologul Cristian Pârvulescu care a declarat, duminică seară, la Digi24 că partidul primarului decedat are tot dreptul să propună un alt candidat și că este firesc ca alegerile să se repete.

Numele primarului decedat al comunei Deveselu, Ion Aliman, care candida la scrutinul de duminică pentru un nou mandat, din partea PSD, a rămas pe buletinele de vot deoarece aceste documente au fost tipărite înainte de decesul candidatului, potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Olt.

El ar fi obţinut peste 1.000 din cele 1.600 de voturi exprimate. În aceste condiţii, alegerile se vor relua. Viceprimarul va îndeplini atribuţiile de primar până la organizarea unui nou scrutin.

“Potrivit unei hotărâri a BEC, dacă decesul candidatului s-a produs după tipărirea buletinelor de vot, acestea nu se mai modifică şi procesul electoral îşi urmează cursul”, a declarat purtătorul de cuvânt al BEJ Olt, Monica Ţone, citat de Agerpres.

În afară de numele primarului decedat Ion Aliman, candidat PSD, pe buletinele de vot pentru alegerea primarului comunei Deveselu mai erau prezente două nume: Ion Păun, candidat ALDE şi candidatul PMP, Dumitru Manuel Nică.

Ion Aliman a decedat pe 17 septembrie, la un spital din Capitală, la aproximativ o săptămână după ce a fost testat pozitiv pentru infecţia cu SARS-CoV-2. El a fost ales primar al comunei Deveselu în iunie 2012, apoi a obţinut un nou mandat în 2016, şi acum candida pentru al treilea mandat, din partea PSD.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.