Situație fără precedent pentru justiția din România: toate marile parchete sunt conduse de interimari


Situație fără precedent pentru justiția din România: toate marile parchete sunt conduse de interimari

Justiția din România se află într-o situație fără precedent. În prezent, toate marile parchete sunt conduse de procurori-şefi interimari.

DIICOT

Felix Bănilă, procurorul venit de la Bacău, a fost alegerea lui Tudorel Toader pentru funcția de procuror șef al DIICOT. El l-a avut drept contracandidat pe Daniel Horodniceanu, fostul șef al structurii antimafia, care a criticat public modificarea legilor justiției.

Cazul de la Caracal i-a pus capac carierei lui Bănilă la șefia DIICOT. Acesta și-a anunțat în data de 2 octombrie demisia, după ce președintele Klaus Iohannis i-a solicitat acest lucru pentru modul în care a acționat această structura în ancheta crimelor de la Caracal. Interimatul va fi asigurat de procurorul Giorgiana Hosu

Parchetul General

Pe 19 aprilie Bogdan Licu a preluat interimar funcția de procuror general, după ce președintele Iohannis a semnat decretul prin care fostul procuror general, Augustin Lazăr, se pensiona. De atunci Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a prelungit delegarea.

DNA

Parchetul anticorupție este condus, din luna februarie, de Nistor Călin. El a fost delegat după ce Anca Jurma a anunțat că nu mai dorește prelungirea mandatului de șef interimar. Funcția de procuror șef al DNA a rămas vacantă după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată de președintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curții Constituționale. Ministrul Tudorel Toader a propus numirea Adinei Florea la șefia parchetului, însă Iohannis a refuzat numirea.

SIIJ

Şi Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este fără şef plin din luna iunie, de când Gheorghe Stan a fost numit judecător al Curţii Constituţionale a României. Consiliul Superior al Magistraturii a încercat până acum de cinci ori să o valideze pe Adina Florea la conducerea SIIJ, însă fără succes.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.