Sociolog: Informația potrivit căreia un sfert de milion de români au emigrat în 2018 e eronată!


Sociolog: Informația potrivit căreia un sfert de milion de români au emigrat în 2018 e eronată!

Potrivit datelor INS, în 2018 au emigrat aproximativ 240.000 de români, cu peste 20.000 mai mulți decât în 2017. 

În acest context, sociologul Barbu Mateescu a atras atenția că informația a fost prezentată într-un mod incomplet, ceea ce o face eronată. "Povestea reală ar fi că în 2018 am pierdut aproximativ și maxim 78 de mii de locuitori datorită migrației și că, pe termen lung sau doar pe durata concediilor, 160 de mii de români (aproximativ) din diaspora s-au întors", a punctat sociologul.

Redăm în cele ce urmează explicația sociologului:

"Informația conform căreia un sfert de milion de români au emigrat în 2018 este incompletă într-un mod care o face eronată.

Conform INS, în 2018 emigranții români au fost 238 de mii și imigranții în România 181 de mii.
(De partea de final a frazei n-ai auzit...)

Uau!

181 de mii de străini în țărișoara noastră? Am golit Vietnamul? Pleacă toată China aici? Ne invadează Maghreb-ul?

Nu.

Dacă pleci să zicem în Italia și apoi te întorci, la momentul întoarcerii vei apărea în statisticile statului român drept "imigrant internațional". Da!

Printre cei 181 de mii există imigranți autentici de fel și chip dar probabil 160 de mii sunt români care s-au întors. De tot. Sau pentru că munca lor e sezonieră (deși conform INS, sunt "imigranți de lungă durată". Dar bietul INS n-are cum să știe cât stai...).

În plus, printre cei 238 de mii care au plecat, mulți s-au întors după câteva luni sau jumătate de an, apărând și în rândul celor 181 de mii.

Povestea reală ar fi că în 2018 am pierdut aproximativ și maxim 78 de mii de locuitori datorită migrației și că, pe termen lung sau doar pe durata concediilor, 160 de mii de români (aproximativ) din diaspora s-au întors. Iar această a doua informație chiar e uau. Dacă ar fi un oraș, ar fi al 11-lea oraș din România.

Comunicatul INS nu zicea nimic de sfertul de milion.. cineva din presă a scanat lucrurile în diagonală lucrurile. Sunt sunat să-mi dau cu părerea despre ce semnifică pozele politicienilor, despre criza guvernamentală sau te miri ce, dar exact pe un subiect unde e nevoie de expertiză nu cred că s-a vorbit cu vreun sociolog. Iar cifrele contează, pentru că rămân în spațiul public. Tocmai ce-am citit despre un sindicalist care vorbea despre "10 milioane de români plecați". Acea valoare, aruncată din când în când de Ministerul Românilor de Pretutindeni, făcea referire de fapt la românii *din afara granițelor* și include, în afară de diaspora reală, Republica Moldova, estimări maximale și un pic ridicole privind diaspora din SUA, vlahii din Balcani și din Istria (!!), etc etc etc.

Ca idee generală, trecând de cifre, percepția că diaspora e undeva dincolo de un zid trebuie corijată. Pentru fiecare arhitect sau designer din București care zice "gata, plec!" și într-adevăr nu mai vine în țară niciodată există 10 (zece) muncitori în agricultură care vin și pleacă de acasă, din Moldova după cum e fluxul domeniului", a spus sociologul. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.