Sociologul Mircea Kivu, cu lupa pe ultimul sondaj: Mi se pare normal ca PSD să scadă! EXCLUSIV INTERVIU


Sociologul Mircea Kivu, cu lupa pe ultimul sondaj: Mi se pare normal ca PSD să scadă! EXCLUSIV INTERVIU

Partidul Social Democrat continuă să scadă în sondaje, după o nouă scădere înregistrată în vară, potrivit unui sondaj IMAS, comandat de Uniunea Salvați România pentru luna noiembrie.

Rezultatele sondajului arată că, în noiembrie, PSD a ajuns la 24,9% din opțiunile de vot, de la 27,6% în luna octombrie. Acesta este urmat de PNL cu 23,3% și USR cu 14,8%, care continuă să crească. Urmează apoi ALDE cu 11,7%, MRI cu 8,2% (în scădere față de octombrie și septembrie), UDMR cu 5,8%, PRM cu 2,4%, PMP cu 2,1%, PNTCD cu 2,0% și PRU cu 0,3%.

În acest context, redacția podul.ro a luat legătura cu sociologul Mircea Kivu.

Reporter Podul.ro: Cum vedeți dvs. datele noului sondaj?

Mircea Kivu: Tendințele pe care le relevă sunt plauzibile. PSD mi se pare normal să scadă în intenția de vot după ultimele manifestări. Pe de altă parte, mi se pare că o parte din ceea ce a pierdut PSD a capitalizat ALDE. De asemenea, mi se pare că USR a câștigat mai ales după ce s-a poziționat împotriva referendumului Coaliției pentru Familie. Formațiunea lui Cioloș se menține cam pe același nivel, dar partidele noi sunt mai greu de disecat în sondaje pentru că multă lume nu a auzit de ele. 

Reporter Podul.ro: În ultima vreme au plecat mai mulți deputați de la PSD la Pro România. Ce concluzie putem să tragem?

Mircea Kivu: Se întâmplă în Parlamentul nostru destul de des în partea a doua a ciclurilor electorale, adică mulți deputați pleacă de la partidul care se află la guvernare către cele de opoziție. 

Reporter Podul.ro: La ce scor electoral se află partidul lui Ponta?

Mircea Kivu: Partidul lui Ponta este mai puțin cunoscut ca denumire și probabil că scorul este foarte mic. Repet, pentru că denumirea formațiunii politice a fostului premier nu este cunoscută. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.