Sondaj ÎNFRICOȘĂTOR în epoca Putin: 30% dintre ruși aprobă TORTURA, 1 din 10 ruși a fost supus torturii de oamenii legii!


  • ACP
  • Jun 27, 2019 15:56
  • 3445
Sondaj ÎNFRICOȘĂTOR în epoca Putin: 30% dintre ruși aprobă TORTURA, 1 din 10 ruși a fost supus torturii de oamenii legii!

În perioada sovietică găseai cu greu un cetățean al URSS care să nu fi avut probleme cu partidul unic ori cu KGB-ul, iar în perioada de vârf a prigoanei comuniste, când au fost uciși zeci de milioane de ruși, de peste tot dispareau fără urmă oameni care erau duși în gulag, de unde mulți nu se mai întoarceau.

Situația asta a încetat odată cu reforma numita Perestroika, făcută de Gorbaciov, apoi, după căderea comunismului, era greu de conceput că rușii vor mai fi prigoniti de ai lor la scară națională.

Numai că, odată cu instaurarea regimului Putin, reflexele vechi și știute ale Kremlinului au reieșit la suprafață, iar atacul și ocupația asupra țărilor mai mici din jur și prigonirea sistematică, până la ucidere, a celor care se opun regimului au început să facă iar parte din viața rușilor.

Zeci de jurnaliști au fost executați după ce au scris despre abuzurile Kremlinului și mulți alții au fost urmăriți, dați afară din servicii ori arestați și condamnați după ce le-au fost înscenate chiar de poliție tot felul de infracțiuni care să le aducă condamnări grele.

Arestarea jurnalistului Ivan Golunov a pornit însă o reacție generală de indignare a rușilor care au părut să se trezească din hipnoza autoimpusă, care îi ținea supuși necondiționat ai Kremlinului.

După eliberarea jurnalistului arestat pe nedrept, institutul Levada Center, singurul institut independent, nedeținut de stat, de sondare a opiniei publice din Rusia, a făcut un studiu care a descoperit un lucru greu de închipuit oriunde altundeva în lumea liberă – unul din zece ruși a fost supus torturii de oamenii legii, iar 30% din ruși aprobă tortura.

Pe 26 iunie, de Ziua Internațională pentru Susținerea Victimelor Torturii, la o conferință de presă organizată la Kremlin, purtătorul de cuvânt al instituției prezidențiale, Dmitri Peskov, a fost rugat să comenteze rezultatele studiului, care apăruseră în publicația Kommersant, dar acesta a evitat să dea un răspuns, spunând că rezultatele trebuie analizate cu atenție, deoarece cifrele nu par a fi veridice – mai multe detalii AICI.

Kremlinul a mai ”analizat”, adică a mai intervenit în evaluarea și modificarea unor sondaje, cel mai recent caz fiind cel în care institutul deținut de statul rus VTsIOM a publicat o cercetare care arăta inițial că Putin se bucura de încrederea a doar 31,7 % din populație, dar după ce a fost văzut și ”analizat” sondajul de cei de la Kremlin, a fost schimbată degrabă metodologia și datele au arătat că, de fapt, 72,3% din populație are încredere în Putin – mai multe detalii AICI.

Acum, sub lupa Kremlinului a ajuns și studiul privind torturarea rușilor, așa că nu ar fi vreo surpriză să fie publicate niște rezultate noi care să arate că autoritățile ruse nu au torturat niciodată pe nimeni, de la Ivan cel Groaznic încoace – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.