Sondaj INSCOP parlamentare: PNL conduce detașat. Motivele declinului USR-PLUS comparativ cu scorul obținut la europarlamentare


Sondaj INSCOP parlamentare: PNL conduce detașat. Motivele declinului USR-PLUS comparativ cu scorul obținut la europarlamentare

Directorul INSCOP Research, sociologul Remus Ioan Ștefureac, a prezentat pentru PSnews datele unui sondaj privind alegerile parlamentare. 

PNL ar urma să obțină un scor de 38% la parlamentare, urmat de PSD (24%), Alianța USR-PLUS (13%), PRO România (9 - 9,5%) și UDMR (5%). De partea cealaltă, PMP și ALDE, potrivit datelor INSCOP, nu ar intra în Parlament.

"Partidul Național Liberal (PNL) se situează în continuare la 38%, Partidul Social Democrat (PSD) are în jur de 24%, alianța USR-PLUS 13%, PRO România își confirmă acea creștere în jur de 9 – 9,5%, UDMR 5%, iar restul partidelor sunt sub pragul de 5% necesar intrării în Parlament", a zis sociologul. 

Întrebat de ce a scăzut Alianța USR-PLUS de la un scor de 22%, obținut la europarlamentare, la 13% în ultimele sondaje, Remus Ștefureac a atras atenția că o parte din votanții celor 2 partide au migrat către PNL, întrucât liberalii "au reușit să aibă un ascendent evident, fiind un partid aflat la guvernare, având o garnitură mai extinsă de lideri și fiind partidul care a dat și dă președintele țării".

Un alt motiv al declinului USR invocat de sociolog este eșecul lui Dan Barna de la alegerile prezidențiale, acesta pierzând accederea în turul II în fața unui candidat slab precum Viorica Dăncilă. 

"Sunt mai multe explicații. În primul rând, vorbim despre acest bazin al votanților de dreapta care fluctuează tot timpul. Dacă ne uităm din nou alegerile europarlamentare, PNL avea atunci 27%, USR-PLUS în jur de 22%, deci cumulat să spunem 49%. Ce s-a întâmplat în acest an, PNL s-a întărit, a ajuns la guvernare, Klaus Iohannis și-a reconfirmat mandatul printr-un scor zdrobitor la alegerile prezidențiale. În același timp, candidatul USR a pierdut finala prezidențială într-un mod oarecum neașteptat având în vedere adversarul cu care s-a confruntat, candidatul PSD Viorica Dăncilă. Prin urmare, s-a produs un transfer de votanți de la USR la PNL. Bazinul, dacă analizăm sondajele de acum, este cam același, un 38% cu 13-14% ne duce tot în zona cu 50% votanți de dreapta ai celor 2 partide. E pur și simplu o migrație a acestor votanți ai bazinului de dreapta și evident că ei se vor poziționa în funcție de cât de convingătoare sunt partidele. În acest moment, PNL a reușit să aibă un ascendent evident, fiind un partid aflat la guvernare, având o garnitură mai extinsă de lideri și fiind partidul care a dat și dă președintele țării", a completat sociologul. (vedeți AICI datele sondajului precedent realizat de INSCOP)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.