Starea de urgență deschide poarta angajărilor în spitale

Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat astăzi în ce constă starea de urgență și le-a recomandat românilor să limiteze contactul social și să aibă grijă de apropiați în această perioadă. Păstrarea distanței sociale rămâne cea mai importantă dintre măsurile pe care românii trebuie să le aplice pentru a evita răspândirea virusului.

Însă, Iohannis a menționat și măsurile care se vor lua în domeniul sănătății, de funcționarea căruia depinde gestionarea corectă a epidemiei pe termen mediu.


Astfel, pe toată perioada stării de urgență, care va dura 30 de zile, în sistemul medical se vor putea face angajări fără concurs, astfel încât spitalele să dispună de personal medical suficient care să protejeze viața oamenilor. Se cunoaște deja, încă dinainte de apariția coronavirusului, că unitățile spitalicești nu au suficient personal și că medicii se descurcă destul de greu cu fluxul sporit de pacienți în ultima perioadă.

Mai mult, achizițiile în domeniul sănătății se vor putea face mai ușor, astfel încât durata procedurilor să fie scurtată. Nevoia de echipamente pentru protecția personalului și populației este, în acest moment, stringentă. Multe județe nu mai au filtre pentru izolete, iar personalul medical din mai multe spitale se plânge de faptul că nu sunt destule măști și mănuși sterile pentru fiecare contact cu bolnavii. Protejarea personalului medical este, în starea de urgență în care România tocmai a intrat, una dintre prioritățile majore, de vreme ce funcționarea sistemului medical în parametri optimi va genera, în cele din urmă, posibilitatea păstrării sub control a epidemiei de COVID-19.