Stelian Tănase oferă o recomandare PSD-ului la prezidențiale: Mai bine nu candidați! EXCLUSIV INTERVIU

România străbate o perioadă încărcată din punct de vedere electoral. Pe 26 mai au avut loc alegerile europarlamentare, pe 10 noiembrie vor avea loc cele prezidențiale, iar în 2020 localele și parlamentarele. În timp ce la PNL se cunoaște candidatul la prezidențiale, în persoana lui Klaus Iohannis, la PSD și USR-PLUS nu s-au finalizat calculele electorale. 

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu politologul Stelian Tănase pentru a radiografia scena politică înainte de prezidențiale. Concret, întrebat care dintre prezidențiabilii PSD și anume Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Viorica Dăncilă, respectiv Liviu Pleșoianu are cele mai mari șanse, respectiv va scoate cel mai bun scor, analistul politic a atras atenția că toți aceștia sunt no names, care au fost slugile lui Dragnea, și ar face mai bine să se acundă, să nu candideze, căci nu au nicio șansă. 


"Candidații PSD să facă bine să nu candideze pentru că nu au nicio șansă. Nici unul dintre ei. PSD-ul este în situația PDL-ului, dacă vă amintiți când a căzut Băsescu, când și-au schimbat și numele și culorile și au candidat cu titlu personal pentru că era un resentiment foarte puternic împotriva lor încât nu aveau nicio șansă. PSD-ul este în aceeași situație. Așadar, la prezidențiale să facă bine să se ascundă pentru că va fi o respingere din partea electoratului, poate chiar mai mare decât în 26 mai. Vă spun chiar mai mare pentru că în 26 mai a fost un factor care nu mai este și anume Dragnea. Dragnea a devenit obiectul antipatiei publice. A stârnit o antipatie foarte puternică, foarte răspândită în lumea românească și atunci a fost un vot anti-Dragnea în 26 mai care a mobilizat un enorm electorat ca niciodată, mai mult și decât în 2014 la Iohannis. Acum Dragnea a dispărut, iar acest element de radicalizare, de demonizare a dispărut și vin acești no names. Nici Teodorovici, nici Fifor, nici Dăncilă nu sunt nimic în planul vieții publice românești. Sunt niște invenții de-ale lui Dragnea pe care le-a aruncat pe piață pentru că erau slugile lui și erau supuse. Acum ei au o mare problemă întrucât sunt ei în fruntea treburilor partidului, dar nu stăpânesc la nivel practic responsabilitatea aceasta. Ei au fost slugi. Acum trebuie să ia ei înșiși decizii, ceea ce nu este simplu. Nu e ceva simplu de învățat. Nu se învață peste noapte", a precizat scriitorul. 

Totodată, Stelian Tănase a fost chestionat dacă Liviu Pleșoianu va rupe electorat de la PSD. Amintim că Liviu Pleșoianu a anunțat că va candida inclusiv ca independent în cazul în care PSD nu îl susține la prezidențiale. Astfel, analistul politic a subliniat, în primă instanță, că Pleșoianu nu are nicio șansă în cursa spre Cotroceni întrucât nu există un context politic european în care populismul să fie într-o vădită ascensiune, dar pe de altă parte poate să încurce calculele PSD. 

"Pleșoianu a avut un discurs mai articulat la congres. Vorbește liber, este școlit, a făcut Spiru Haret care e un liceu foarte bun, cât și filosofie, însă teoriile pe care el le susține, de natură anti-europeană, legionaroidă aș spune, ceva în marginea lui Vadim Tudor, sunt absolut anacronice și nu mai funcționează. Dacă ar fi o Europă populistă, un val de populism în Europa, probabil că ar avea o șansă, dar discursul acesta, așa cum s-a văzut la alegerile europarlamentare din toată Europa nu a prins. Toată lumea se aștepta să vină un val populist, și în Germania și în Franța, dar nu s-a întâmplat. Sentimentul pro-european e mult mai puternic decât s-a crezut. Asta a fost marea problemă referitoare la 26 mai, că euroscepticii, suveraniștii, extremiștii ar putea câștiga. Uite că nu au câștigat, nici în Italia, nici în Franța unde au organizații foarte puternice și nici în Germania unde AFD venea tare din urmă. Astfel, Pleșoianu nu are nicio șansă. E figură izolată, pitorească dacă vreți, dar nu are nicio șansă. Dar poate să încurce niște lucruri pe la PSD, dar nu mai mult decât atât", a adăugat jurnalistul.  

De asemenea, Stelian Tănase a mai reliefat un aspect care va consemna eșecul PSD la alegerile prezidențiale și anume faptul că nu există niciun candidat capabil să mobilizeze întreaga structură de partid, iar pe cale de consecință "comedia de la PSD nu intră în calculele serioase pentru alegerile din noiembrie".

"Vreau să vă mai atrag atenția asupra unui aspect după congres. Aceste bătălii din PSD vor determina pe mulți din aparatul partidului din județe să nu pună umărul la treabă. PSD nu are un candidat capabil să mobilizeze partidul în acest moment. Partidul este deprimat, este în defensivă, a pierdut inițiativa politică, este văzut cu multă antipatie pe plan local. Ați văzut că sunt atacați, luați de guler, vorbesc de deputați, senatori, primari. Acest sentiment se va simți la rezultatul de la vot. Astfel, comedia de la PSD nu intră în calculele serioase pentru alegerile din noiembrie", a mai spus analistul politic. 

Pe final, întrebat dacă turul II la prezidențiale va fi disputat între PNL și PSD sau PNL și USR-PLUS, Stelian Tănase a răspuns prompt că PSD nu ajunge în turul II, dar în orice caz Klaus Iohannis câștigă alegerile. Totodată, politologul a invocat și numele lui Tăriceanu despre care a evidențiat că ar face mai bine să nu candideze și să se retragă, căci va lua un scor în jurul celui obținut de ALDE la europarlamentare, mai precis 4%. 

"În turul II vor fi USR și PNL. Prima șansă este a lui Klaus Iohannis. Mulți USR-iști vor vota și ei cu Iohannis de groaza PSD. Astfel, s-ar putea ca Iohannis să iasă din primul tur. El este crediat undeva la 40%. La vot situația se polarizează, se înfierbântă și  astfel se poate înclina balanța. Așadar, Iohannis ori câștigă din primul tur, ori în al doilea tur, dar câștigă. Iohannis nu este incomodat de nimeni. Nici Tăriceanu nu incomodează. Cu 4% ai lui în alegeri este un politician expirat. Ar face bine să înțeleagă și să se retragă onorabil și să nu încaseze și înfrângerea din noiembrie. Tăriceanu tot bate câmpii. El de doi ani de zile vine pe sticlă și se oferă că ar fi un bun președinte, că el ar trebui să fie, că el adună și voturi din dreapta și din stânga, că ar trebui să facă PSD și ALDE o alianță care să dea un candidat unic la prezidențiale, adică el ș.a.m.d. Tăriceanu a devenit deja ca o placă din aceea stricată. Va lua un scor cam cât a luat ALDE, deși este peste scorul partidului. Dar ce se întâmplă? Apare factorul polarizării la prezidențiale. La aceste alegeri se votează persoane, astfel încât tot peisajul se schimbă. Și evident că Iohannis, cel mai bine clasat, va câștiga", a conchis Stelian Tănase în exclusivitate pentru Podul.ro.