Știu, adevărul deranjează: Nici Firea, nici Nicușor Dan, nu pot promite bucureștenilor că la iarnă vor avea căldură


Știu, adevărul deranjează: Nici Firea, nici Nicușor Dan, nu pot promite bucureștenilor că la iarnă vor avea căldură

Am prostul obicei de a citi atent, cu migală, ce îmi promit candidații înscriși în campania electorală, dincolo de lozincile pe care le debitează la televizor. Și am încercat să văd, cu ochiul antreprenorului, ce soluții li se oferă bucureștenilor la cea mai gravă problemă a orașului: căldura și apa caldă. Vechea regie locală care asigura aceste utilități s-a prăbușit, înecată în datorii pe care nu se știe cine le va plăti. Noua companie înființată de doamna Firea prin 2019 a reușit incredibila performanță ca, după doar un an, să acumuleze datorii de circa 100 de milioane de euro. În orice economie de piață, furnizorii ar fi oprit alimentarea ei, iar bucureștenii n-aveau decât să se descurce și să se învețe minte să mai aleagă primari hoți și incompetenți.

De aceea m-am uitat pe soluțiile pe care le propune Nicușor Dan și am rămas cumplit de dezamăgit. O problemă extrem de complexă este expediată în câteva rânduri: “Odată datoria asumată, regia poate să iasă din faliment și poate să acceseze bani europeni“! Ce prostie! Cum să ieși din faliment doar dacă recunoști datoria? A doua propunere pe care o face domnia sa este înlocuirea rețelei de conducte. O altă prostie care nu va duce nicăieri! RADET are 3500 de kilometri de conductă, din circa 1.000 de kilometri sunt așa-numitele magistrale. Din acești ultimi 1.000 de kilometri de conductă, două treimi este ca și ieșită din uz, are o vechime de peste 25 de ani. De fapt, în multe locuri, țeava a ruginit, a dispărut și apa trece printr-o gaură prin pământ. Înlocuirea acestor țevi ar costa peste un miliard de euro, ar dura enorm și ar face praf traficul din București, care și așa este la pământ. Doamna Firea a susținut această soluție anti-economică, nerealistă, fiindcă achiziția de țevi a fost, previzibil, o afacere dubioasă, pe care sper să o ancheteze DNA-ul, dacă se trezește. Nu înțeleg de ce Nicușor Dan merge pe aceeași soluție.

În locul unei aventuri cu eșec previzibil, Bucureștiul are nevoie de centrale de cartier, mici și eficiente, care să nu transporte apa caldă pe distanțe de zeci de kilometri – cred că oricine poate pricepe motivul. Mega-companiile doamnei Firea trebuie lăsate să moară, cum e normal într-o economie de piață, când acumulezi atâtea datorii. Subvențiile uriașe înghițite de aceste companii – tăiate. Cu banii economisiți din subvenție, trebuie sprijinite soluții noi, moderne, nu menținuți în viață niște coloși comuniști.

Singurul care pune degetul pe această problemă este candidatul PMP Traian Băsescu, care identifică proiecte ecologice, finanțabile cu bani europeni:

- Asigurarea apei calde menajere timp de 8 luni pe an din surse regenerabile prin amplasarea de panouri solare oriunde acest lucru este tehnic posibil: locuinţe individuale sau blocuri de locuinţe

- Pentru asigurarea încălzirii pe timp de iarnă a cartierelor Aviaţiei şi Lacul Tei, care primesc agentul termic de la peste 25 KM el propune construcția în zonă a unei centrale de cogenerare de 110 MW cu generatoare moderne de mare eficienţă energetică (preţ 150 lei/Gcal faţă de 450 lei/Gcal de la ELCEN)

- Construirea în zona Colentina, pe amplasament identificat, a unei centrale de 50 MW cu cogenerare de înaltă eficienţă energetică

- Construirea pe amplasamentul fostului CET Titan a unei microcentrale de 40 MW cu cogenerare de înaltă eficienţă energetică

Asta înseamnă să ai soluții pentru oraș, nu să păcălești alegătorii, spunând că tu ești băiat bun, deci trebuie să te voteze. Și chiar dacă, să zicem, ești “băiat bun“, asta nu înseamnă că ai soluții inteligente. Bucureștiul, am tot scris-o, are nevoie de un administrator inteligent și ferm, nu de schimbarea unei găști de politruci cu altă gașcă de politruci.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.