SUA și Iran, în pragul războiului. Liderul Gărzilor Revoluționare Islamice, Qasem Soleimani, ucis în urma unei lovituri aeriene americane

Generalul Qasem Soleimani, un important comandant militar iranian, a fost ucis ”într-o acţiune defensivă decisivă menită să protejeze personalul american din străinătate” şi să descurajeze viitoare atacuri, a confirmat vineri Pentagonul. Totodată, potrivit comunicatului remis de CNN, uciderea generalului Qassem Soleimani a avut loc în urma atacurilor aeriene din Bagdad. Autorităţile de la Teheran au calificat uciderea lui Soleimani drept o "escaladare extrem de periculoasă" .

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea lui Soleimani. La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

Atacul a avut loc la ordinul președintelui SUA, Donald Trump. "La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american în străinătate ucigându-l pe Qassem Soleimani", a transmis Pentagonul într-un comunicat.  După atac, preşedintele american Donald Trump a postat pe Twitter drapelul american.

Conform televiziunii de stat irakiene, Soleimani, comandantul Gărzilor Revoluţionare Islamice - organizație paramilitară iraniană ce oferă sprijin pentru numeroase organizații teroriste - a fost ucis de rachete care au lovit maşina în care se afla în apropiere Aeroportului Internaţional Bagdad.

Ministrul iranian al Afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, a văzut în aceasta acțiune "o escaladare extrem de periculoasă şi imprudentă", iar un fost şef al Gărzilor Revoluționare, Mohsen Rezai, a promis că "răzbunarea contra Americii" va fi "teribilă".

Amintim că în urmă cu câteva zile, Iranul a încercat să atace ambasada americană de la Bagdad, în Zona Verde ultrasecurizată. Lovitura americană de vineri dimineaţa vine în urma acestui atac, dar şi a unei serii de atacuri contra diplomaţilor şi soldaţilor săi care durează de mai multe săptămâni. Nerevendicate, atacurile au fost atribuite de Washington forţelor pro-Iran din Irak.