Suedia, din paradisul siguranței cetățenilor în iadul preferat de teroriștii islamici. Atenționare a serviciului de informații suedez

  • ACP
  • Feb 27, 2020, 16:44
  • 1755

Una dintre țările cunoscute de zeci de ani ca un paradis al bunăstării și siguranței cetățenilor săi, Suedia, a ajuns în ultimii ani un spațiu al infracționalității extrem de violente, conducând în momentul de față în clasamentele atacurilor cu bombe și ale violurilor din Europa. Numai anul trecut au avut loc 257 de atacuri cu bombe, un număr imens, greu de imaginat într-o țară aflată pe timp de pace, explicația oficială pentru acestea fiind găsită în creșterea necontrolată a numărului bandelor de traficanți de droguri, arme și carne vie. Însă pe lângă infractorii din bande, în Suedia mai există o categorie extraordinar de periculoasă de răufăcători - teoriștii islamiști - care au avut practic libertate absolută de mișcare și asociere, chiar în condițiile în care se știa bine cu ce se ocupă și ce sunt în stare să facă. Suedia este, în momentul de față, țara europeană cu cel mai mare număr de militanți înrolați în Statul Islamic, raportat la numărul de locuitori ai țării. Datele făcute publice de SAPO, serviciul de informații al Suediei, arată că peste 300 de cetățeni suedezi au călătorit în Siria și Irak între 2012 și 2017 pentru a lupta alături de grupările extremiste care operează acolo. Dintre aceștia aproximativ 150 s-au întors în țară, alții sunt încă în zonele de conflict din Orientul Apropiat, iar despre aproximativ 50 dintre ei se știe că ar fi morți.

Andreas Westerberg, coordonator al servicului de siguranță publică pentru serviciile sociale, a declarat pentru postul de radio Sveriges Radio că "mediul care radicalizează oamenii încât ajung să se înroleze în ISIS este încă prezent, deși nu la fel de vizibil cum era în trecut. Sunt alte forțe antidemocratice care operează în zona aceasta, în Nord Est Gothenburg, fiind mai multe locuri care au rate mari ale criminalității și sărăciei care pot conduce la extremism". Realitatea arată însă că nu sărăcia ori criminalitatea ridicată din zonele periferice îi împing pe tineri către rețelele teroriste, ci propaganda nestingherită a idelilor extremiste făcută fără probleme din partea statului, de militanții islamului radical. O școală islamică Vetenskapsskolan, finanțată de statul suedez, a fost închisă la Göteborg, la sfârșitul anului 2019, după ce s-a aflat că angajase militanți islamiști ca profesori, după ce s-au întors din Siria. Autoritățile suedeze au avertizat atunci că extremiștii islamiști acționează cu insistență în zonele vulnerabile, cum ar fi periferiile orașului Göteborg, unde se află aproximativ o treime din membrii Statului Islamic din Suedia. Lisa Pedersen, șefa coordonării securității în districtul Angered, a spus pentru postul de radio Sveriges Radio: aceștia (membrii rețelelor teroriste) spun "veniți la noi pentru ajutor și susținere și nu mergeți la serviciile sociale, iar pentru bani nu mergeți la bănci, ci împrumutați de la noi" și în felul acesta recâștigă un fel de autoritate. (sursa: AICI) Asta arată cât a înțeles funcționara suedeză din felul în care lucrează școală islamismului politic extremist, care reușește să atragă tineri din toate categoriile sociale, cu niveluri foarte diferite de educație.

Ieri, pe Sveriges Radio, a fost prezentat un avertisment foarte serios al serviciului de informații din Suedia despre propaganda islamismului radical ce se face în momentul de față în anumite fundații, școli, asociații și companii din țară, dar și despre faptul că în districtul Angered operează grupări islamice care încearcă să înlocuiască autoritatea statului. (sursa: AICI

Asta vine după ce, cu numai câteva zile înainte, tot pe Sveriges Radio, un oficial responsabil cu integrarea militanților islamiști care s-au întors din Siria și Irak declarase naiv că bună parte dintre aceștia au solicitat și primit susținerea statului în programul de ajutorare al districtului, lăsând în urmă terorismul și reabilitându-se în societate, deseori cu bune rezultate... (sursa: AICI)