SURSE Adina Florea rămâne cu coada-ntre picioare. Lia Savonea NU a reușit, din nou, să o impună la șefia Secției Speciale

Șefa CSM, Lia Savonea, a încercat pentru a șaptea oară să o impună pe Adina Florea la șefia Secției Speciale. Reiterăm că Adina Florea s-a clasat pe primul loc în cadrul concursului pentru șefia Secției Speciale. 

CITIȚI ȘI: Ședință cu scântei la CSM: Lia Savonea și Ana Birchall s-au certat

Astfel, după 7 ore de ample dispute, s-a ajuns la încă o amânare în privința numirii Adinei Florea la șefia Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Votul în cadrul CSM a fost de 9 în favoarea numirii Adinei Florea la șefia SS, 9 împotrivă, iar un vot a fost anulat. 

"Se pare ca rezultatul votului in ce-o priveste pe Adina Florea va duce si la o a 8-a incercare de numire. Un vot a fost declarat nul, astfel ca a fost egalitate: 9 voturi pentru numirea ei in fruntea SS, 9 impotriva", au declarat surse judiciare pentru Ziare.com.

Amintim că ministrul Justiției Ana Birchall a declarat marţi, la sediul CSM, că Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, „aşa cum este acum reglementată”, nu poate continua să funcţioneze.

"Nimeni până în acest moment, nici măcar membrii Comisiei Speciale din Parlament n-au reuşit să mă lămurească şi să-mi demonstreze utilitatea şi funcţionalitatea alineatului 2 al art. 88 indice 1 prin care Secţia specială rămâne competentă, îşi păstrează competenţa faţă de toate cauzele în care este urmărit, investigat un magistrat. Cu alte cuvinte, pentru mine este o mare necunoscută şi un mare semn de întrebare de ce Secţia Specială trebuie să-şi păstreze competenţa pentru toate dosarele? Eu îmi asum că această Secţie Specială, aşa cum este acum reglementată, nu poate continua să funcţioneze, pentru că nu mă convinge nimeni că acest alineat asigură justeţea actului de justiţie”, a precizat Ana Birchall

De asemenea, procurorul Codruţ Olaru a anunţat, marţi, în cadrul şedinţei plenului CSM, că a depus la registratura Consiliului un set de propuneri pentru modificarea formatului Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), relatează Agerpres. Între propunerile lui Olaru se află și eliminarea prevederii prin care Secția specială este competentă în toate dosarele în care este investigat un magistrat, articol criticat și de ministrul Justiției, Ana Birchall.

"Pe 10 octombrie, am înregistrat la registratura Consiliului, în nume personal, un set de propuneri de modificare a formatului actual al SIIJ. Propuneri pe care le-am comunicat şi colegilor procurori cu ocazia întâlnirii de la Constanţa, propuneri care în esenţă, cred eu, acoperă cea mai mare parte a criticilor pe care noi, între noi, le-am avut până în acest moment. Cred că este nevoie ca SIIJ să devină totalmente o structură în cadrul Parchetului General, aflată în coordonarea, conducerea directă a procurorului general. Cred că abilitatea în selecţia procurorilor pe linia de execuţie să aparţină plenului în totalitatea sa – fără să mai facem ale permutări de 3 plus 1, 3 plus 2. Am propus desfiinţarea şi eliminarea acelui text de lege care definea procurorul ierarhic superior, cu criticile de rigoare – să ne limităm doar la posibilitatea dosarelor preluate de la DNA, DIICOT, care pot fi ulterior infirmate de procurorul şef. Şi, evident, aspecte privind retragerea articolului 2 (privind competenţa Secţiei – n.r.), retragerea căilor de atac (…)”, a menționat Olaru.