SURSE Raportul 10 august: Interpusul prin care Carmen Dan a coordonat intervenția violentă a jandarmilor. Iohannis a refuzat promovarea sclavului secretarei de la Videle


SURSE Raportul 10 august: Interpusul prin care Carmen Dan a coordonat intervenția violentă a jandarmilor. Iohannis a refuzat promovarea sclavului secretarei de la Videle

Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 a fost desecretizat joi și înaintat către DIICOT. 

CITIȚI ȘI: Raportul 10 august a fost declasificat și înaintat către DIICOT

Deși nu a fost făcut public pentru că Raportul 10 august este uzitat ca probă în ancheta penală a DIICOT, au început să apară informații pe surse. 

Concret, potrivit Hotnews, Carmen Dan, ministru de Interne la acea vreme, a coordonat abuzurile Jandarmeriei asupra protestatarilor pașnici de la ora 12 în data de 10 august 2018.

Deși era în concediu, Carmen Dan a venit la biroul de la Ministerul de Interne și a preluat comanda de la Nucu Marin, secretar de stat în MAI la acea dată.

Din acel moment, ordinele au fost date prin intermediul lui Mihai Valeriu, subsecretar de stat, au precizat sursele citate.

Raportul prezintă detaliat misiunile, unitățile efective deplasate în Piața Victoria și desfășurarea evenimentelor pe ore și minute.

Potrivit unor surse din DIICOT, Mihai Valeriu ar fi ținut permanent legătura cu Liviu Dragnea si liderii huliganilor. De notat că această informație nu face parte din raportul desecretizat joi.

Publicația ImpactPress informa pe 8 iunie 2019 că Mihai Valeriu a fost propus pentru avansare la gradul de chestor, însă președintele Klaus Iohannis a refuzat să semneze decretul în ultima clipă, după ce a fost informat că, în seara zilei de 10 august 2018, cel care a asigurat legătura dintre Carmen Dan și structurile MAI, precum și legătura lui Carmen Dan cu Liviu Dragnea, via secretarul de stat Adrian Mlădinoiu, a fost subsecretarul de stat în MAI, Valeriu Mihai.

Mihai Valeriu ar fi condus de facto Direcția Generală de Managament Operațional, structura care a asigurat monitorizarea situației operative din teren și a coordonat misiunea detașamentelor MAI dislocate în Piața Victoriei.

Totodată, Jurnalistul Mircea Marian scria într-un articol (citiți complet AICI) pentru publicația Newsweek despre "Omul din umbră: Valeriu Mihai": "Oficial, la comanda structurii se află comisar-șef de poliție Ștefan Săvulescu, și el doar „împuternicit“, la fel ca și Sebastian Cucoș, fostul șef al Jandarmeriei Române. Neoficial, în seara zilei de 10 august, cel care a asigurat legătura dintre Carmen Dan și structurile MAI, precum și legătura lui Carmen Dan cu Liviu Dragnea, via secretarul de stat Adrian Mlădinoiu, a fost subsecretarul de stat în MAI Valeriu Mihai, cu gradul de comisar șef de poliție. Mihai a fost coleg cu Mlădinoiu în cadrul unități de intervenție a Ministerului de Interne, Acvila. Ulterior, acesta din urmă a ajuns bodyguardul lui Dragnea, a devenit apoi un apropiat al liderului PSD și acum este secretar de stat în
Secretariatul General al Guvernului".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.