SURSE Tăriceanu, lăsat cu ochii-n soare de Viorica. Premierul are alt preferat la prezidențiale


SURSE Tăriceanu, lăsat cu ochii-n soare de Viorica. Premierul are alt preferat la prezidențiale

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, este favoritul Vioricăi Dăncilă pentru candidatura la prezidențiale din partea PSD, după ce premierul l-a impus în funcția de președinte executiv al partidului la Congresul social-democraților. Sondajele pe care le realizează partidul şi care vor fi prezentate parţial săptămâna viitoare sunt doar de faţadă, spun surse din PSD, prezidenţiabilul partidului fiind deja decis, conform Digi24

Sondajele PSD măsoară doritorii pentru cursa prezidențială, precum Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu, Ecaterina Andronescu sau Călin Popescu-Tăriceanu. Potrivit surselor, liderul ALDE are șanse din ce în ce mai mici să reprezinte coaliția PSD-ALDE la alegerile prezidențiale. 

Marţi urmează să aibă loc o şedinţă a coaliţiei în care să fie discutat şi subiectul candidaturii la prezidenţiale, însă Călin Popescu Tăriceanu, mai mult ca sigur, va candida doar din partea ALDE. Totuşi, mai multe organizaţii ALDE din ţară, care au vrut să transmită concomitent mesaje pentru a-i cere lui Călin Popescu-Tăriceanu să îşi anunţe candidatura, au fost rugate să mai aştepte până la o decizie a social-democraţilor.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, lipsește din sondajele PSD, deși era creditata cu prima şansă dintre posibilii candidaţi PSD, ea a anunțat că nu își dorește să candideze la alegerile prezidențiale. 

Viorica Dăncilă pregăteşte o remaniere, în urma căreia din guvern ar urma să plece Carmen Dan, Petre Daea, Ecaterina Andronescu, Răzvan Cuc, dar şi miniştri din partidul lui Tăriceanu. Conform unor surse Digi24, pentru a-i face pe plac lui Teodorovici, Dancilă ar urma să îl remanieze şi pe vicepremierul Daniel Suciu, cu care Teodorovici a avut o dispută înainte de Congres.

PSD ar urma să facă schimbări majore, astfel încât până în campania pentru alegerile prezidențiale ar trebui să fie eliminați o parte din baronii locali. Printre aceștia se numără Marian Oprişan, Felix Stroe, Ionel Arsene sau Niculae Bădălău, care „pătează” imaginea PSD și există suspiciuni că nu l-ar susține pe ministrul de Finanțe.

Eugen Teodorovici ar putea folosi mesajul inscripționat pe tricoul purtat la Sulina #insistpentruRomania în campania pentru prezidențiale. Tema referendumului pentru justiție ar putea fi folosită în campanie de PSD, încât Viorica Dăncilă intenționează să solicite partidului convocarea unei sesiuni extraordinare pentru punerea în acord a rezultatului referendumului, iar un nou referendum pentru modificarea Constituţiei ar urma să fie organizat în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Premierul României a anunțat în declarațiile de presă că PSD s-ar afla în momentul de față la 25%, urmând ca după rezultatele prezentate într-un CEx, la mijlocul săptămânii, primii doi clasați să intre în sondajul final al partidului pentru alegerile prezidențiale. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.