Susținere totală pentru Laura Codruța Kovesi la nivel european. Critici dure adresate Guvernului României și Secției bolșevice de anchetare a magistraților


Susținere totală pentru Laura Codruța Kovesi la nivel european. Critici dure adresate Guvernului României și Secției bolșevice de anchetare a magistraților

Oficialii europeni se revoltă împotriva Secției bolșevice, girate de infractorul Dragnea, după ce instituția a dispus acțiunea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi

CITIȚI ȘI: Secția bolșevică a dat curs acțiunii penale împotriva Laurei Codruța Kovesi. Ce interdicții i s-au pus fostului procuror-șef al DNA

Astfel, liderul PPE, Manfred Weber, favorit pentru preluarea președinției Comisiei Europene, anunță că va lua atitudine în Parlamentul European împotriva Secției bolșevice și solicită Comisiei Europene și Consiliului UE să facă același lucru. Totodată, Weber solicită PES și ALDE Europa să sancționeze PSD și partidul ALDE România, condus de Tăriceanu.

"Sunt foarte îngrijorat despre știrile privind ancheta demarată împotriva Laurei Codruța Kovesi, candidatul Parlamentului European la șefia Parchetului European. Acest lucru este total inacceptabil în Europa și fără precedent pentru o țară care deține președinția rotativă a Uniunii.

Fac apel la ceilalți membri ai Consiliului să ia atitudine împotriva acestui lucru și cer Comisiei Europene să garanteze că această procedură de selecție este una corectă și independentă. Ne așteptăm la o reacție puternică din partea prim-vivcepreședintelui Comisiei, Frans Timmermans.

Dacă ancheta împotriva dnei Kovesi nu va fi oprită, vom cere o dezbatere în viitoarea sesiune plenară a Parlamentului European. De asemenea, facem apel la PES și la ALDE Europa să ia atitudine împotriva celor două partide surori din Guvernul României", a scris Weber pe Twitter, informează g4media.ro. 

Mai mult, Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a precizat că PE o va susține în continuare pe Laura Codruța Kovesi întru obținerea funcției de procuror-șef al Parchetului European.

Sunt îngrijorat de veștile potrivit cărora Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub control judiciar. Parlamentul European își sprijină în continuare candidatul la funția de procuror-șef al Parchetului European. Voi ridica această problemă la reuniunea comitetului președinților de miercurea viitoare, a scris Tajani pe Twitter.

De asemenea, Comisia Europeană a reiterat poziția pe care o are împotriva Secției bolșevice și cere Guvernului să respecte principiile din tratatul UE privitoare la desemnarea procurorului-șef al Parchetului European.

"În ce ceea ce privește partea Kovesi a evenimentelor, pentru că sunt mai multe, în România, nu comentăm pe procedurile naționale. CE urmărește ultimele evenimente foarte de aproape, întrucât au legătură cu procesul de desemnare a procurorului-șef european. E crucial că toți candidații care au fost calificați printr-un proces de selecție să fie tratați corect pe parcursul acestui proces, de aceea noi cerem Guvernului român să respecte întru totul principiul cooperării, așa cum este înscris în tratat, în ceea ce privește desemnarea procurorului-șef european. Toți candidații trebuie să poată să participe în toți pașii procedurii de selecție. Poate vă amintiți, Comisia a subliniat deja îngrijorările serioase pe tema Secției pentru investigarea infracțiunilor magistraților în ultimul raport MCV despre independența magistratlor. Aceasta este poziția oficială a Comisiei.

Am urmărit toate aceste elemente cu preocupare. Vom monitoriza în continuare ce se întâmplă în țară. Este important ca România să își mențină cursul reformelor. Este important să nu existe recul în ceea ce privește toate angajamentele pe care și le-a luat. E important ca țara să se abțină de practici care ar putea duce la reversibilitate acelor realizate în ultimii ani. Așteptăm de la Guvernul român să coopereze sincer și asta contează", a transmis Comisia Europeană

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.