Tabloul prezidențialelor, analizat de Cătălin Avramescu: PSD-ul actual e un PNȚCD în faza de agonie! Alianța USR-PLUS ar trebui să susțină un candidat independent în cursa către Cotroceni! EXCLUSIV INTERVIU


Tabloul prezidențialelor, analizat de Cătălin Avramescu: PSD-ul actual e un PNȚCD în faza de agonie! Alianța USR-PLUS ar trebui să susțină un candidat independent în cursa către Cotroceni! EXCLUSIV INTERVIU

Alegerile prezidențiale vor avea loc în data de 10 noiembrie. Până în acest moment, Klaus Iohannis și-a anunțat intenția de a obține un al doilea mandat de președinte al României, în timp ce la PSD, respectiv USR-PLUS situația este încă incertă privind numele pe care îl vor trimite în cursa prezidențialelor.

În cazul PSD se vehiculează, momentan, patru nume și anume Eugen Orlando Teodorovici, Mihai Fifor, Liviu Pleșoianu și Viorica Dăncilă care a anunțat că în cazul în care îî cere partidul va candida la prezidențiale. În privința USR-PLUS numele dintre care se va decide par a fi Dan Barna și Dacian Cioloș. 

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu fostul ambasador al României în Finlanda, Cătălin Avramescu, pentru a contura tabloul dinamicii electorale în contextul prezidențialelor. 

Înainte de abordarea directă a temei prezidențialelor, Cătălin Avramescu a fost întrebat dacă PSD a devenit mai frecventabil după ultimul congres. Astfel, profesorul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București a atras atenția că PSD este chiar mai nefrecventabil față de cum era în epoca Dragnea, întrucât în prezent nu își mai asumă nimeni responsabilitatea pentru măsurile iresponsabile pe care partidul le ia la guvernare, în timp ce în trecut, cel puțin, putea fi tras la răspundere infractorul Liviu Nicolae Dragnea. Mai mult, analistul politic a atras atenția asupra faptului că Viorica Dăncilă nu a făcut nimic altceva decât să plimbe oamenii lui Dragnea prin funcții, PSD neschimbându-se în niciun fel. 

"PSD este mai nefrecventabil ca oricând. Cel puțin, în perioada Dragnea era cineva care trăgea partidul în jos vizibil. Acum se vede clar că avem de-a face cu același partid care reprezintă interesele lumii interlope din România și, în schimb, nimeni nu își asumă răspunderea. Înainte era infractorul Liviu Nicolae Dragnea. Acum, pasează răspunderea de la unul la altul, păstrând aceeași linie iresponsabilă. Nu s-a schimbat nimic. Doar s-au rotit câțitva oameni de-ai lui Dragnea de colo colo. Astfel, nu s-a schimbat nimic în privința politicii actuale a partidului sau a multor măsuri iresponsabile pe care PSD deja le-a luat. Această persoană, Dăncilă, nu a schimbat absolut nimic", a analizat politologul. 

Totodată, chestionat care din numele vehiculate din PSD ar obține un scor mai mare la prezidențiale, Cătălin Avramescu a dat de înțeles că oricare din acestea este lipsit de credibilitate. Fostul ambasador al Finlandei a mai subliniat că PSD, la cum arată în prezent, va dispărea precum PNȚCD întrucât este condus de "bufoni".

"Avem de-a face cu un partid care nu mai are candidați cât de cât credibili, de niciun fel. Pârjolul a fost total sub Liviu Dragnea, iar acum vedem un partid care și-a ars orice respectabilitate până la rădăcină. Eu cred că acum este preludiul la viitoarea dispariție a PSD de pe scena partidelor politice mari. Actuala perioadă este o perioadă de tip PNȚCD în faza sa finală, de agonie. Și atunci am avut un partid care în sondaje, către alegeri, la un moment dat a ajuns la niște scoruri foarte mari, atunci când era în CDR. Și ce s-a ales de PNȚCD? A dispărut în momentul în care a intrat pe mâna unor bufoni. Când un partid ajunge pe mâna unor bufoni dispare", a adăugat fostul consilier prezidențial. 

De asemenea, întrebat dacă la prezidențiale vom avea un tur II disputat între Klaus Iohannis și candidatul USR-PLUS sau între actualul președinte și candidatul PSD, Cătălin Avramescu a tranșat răspunsul afirmând că Alianța 2020 va avea prezidențiabilul în turul II. De altfel, politologul a venit cu o propunere interesantă pentru USR-PLUS, cea de a găsi un candidat independent la prezidențiale pe care să îl susțină, întrucât ar avea șanse mai bune să îl învingă pe Klaus Iohannis.

"Așa cum se conturează lucrurile vom avea o finală între candidatul PNL, înțeleg că este Klaus Iohannis, și candidatul USR-PLUS. Să vedem pentru că Alianța USR-PLUS, dacă ar fi inteligentă, s-ar deschide către personalități, către ONG-uri și tot așa și poate ar aduce un independent, cine știe, iar atunci probabil că vom avea pe cineva care poate să îl învingă pe Klaus Iohannis. În orice caz, PSD nu are niciun loc în această ecuație. Opțiunea mea și cred că a multor alegători este pentru un candidat independent. Dar cred că și Dacian Cioloș ar avea șanse să îl învingă pe Klaus Iohannis. Dar este greu de spus pentru că iată că avem doi candidați, mă refer la Cioloș și Barna, care nu sunt cunoscuți pentru aplombul lor electoral. Sunt oameni care intră în ultimul moment în cursă, sunt foarte reținuți și atunci este greu. Mie mi se pare că un candidat independent ar avea șanse mai bune pentru a-l bate pe Iohannis", a precizat analistul politic. 

Pe final, chestionat dacă PSD iese complet din schema șanselor la prezidențiale deoarece alegerile locale, respectiv parlamentare ar avea o miză mai mare pentru PSD-iști, Cătălin Avramescu a reliefat posibilitatea ca Partidul Social Democrat să vină chiar cu un candidat slab pentru Cotroceni pentru că o parte din atribuțiine ce-i reveneau președintelui României i-au fost luate în ultimii 4 ani de zile, iar pe cale de consecință formațiunea social-democrată nu mai are un interes sporit pentru aceste alegeri. 

"S-ar putea să avem surpriza că PSD dă un candidat extraordinar de slab. Aud acum că această persoană, Dăncilă, vrea să candideze. În sondajele partidului este cotată cu 6%. Când va începe campania va ajunge, cine știe, la 0,6%. PSD mizează pe faptul că în 4 ani de mandat, lui Klaus Iohannis i s-au luat, cu sau fără participarea sa, o bună parte din atribuțiile funcției prezidențiale. Atunci, pentru PSD nu mai e o miză chiar atât de mare precum acum patru ani și jumătate de pildă", a conchis Cătălin Avramescu în exclusivitate pentru Podul.ro. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.