Țară, țară, vrem alegeri!


Țară, țară, vrem alegeri!

Am ajuns și în 20 20, anul pe care l-a făcut celebru Viorica Dăncilă și se pare că nu ne va dezamăgi. A început în forță, cu declarații politice, asumări, moțiuni, dar mai ales cu multă incertitudine.

Predictibilitatea și stabilitatea politică sunt mai importante decât predictibilitatea și stabilitatea economică. Dar vorbim numai despre ultima, pentru că așa putem da vina pe politicieni pentru tot ce nu merge în țară. În schimb, în politică ne place instabilitatea și lipsa previziunilor pentru că e rost de scandal.

Pentru electoratul activ și pentru cei care sunt interesați de politică doar când apare vreun subiect fierbinte, tema anticipatelor și a alegerilor în 2 tururi este un festival. Avem dezbateri, certuri, se conturează tabere și se încheagă nucleul dur pe margine. Pentru echipele de campanie și pentru candidați însă este o nenorocire. Pentru că același public care acum se bucură, are așteptări. Vrea dezbateri între candidați, programe politice, idei. Vrea să tragă pe cineva la răspundere și în aceeași măsură să ridice statui. Dar nu poate pentru că strategiile de campanie și candidații diferă atunci când vorbim de un tur sau de două. La fel atunci când vorbim de anticipate, pentru că o mare parte a candidaților de la locale sunt actuali parlamentari. Agitația de zilele astea ne poate costa soarta alegerilor.

Niciunul dintre partidele antipsd nu are candidații stabiliți și nici liniște în interior. Cu 2 luni înaintea precampaniei, se fac referendumuri și alegeri interne, evenimente care vor genera scandaluri, vor împărți taberele din partid, dar și electoratul.

Discuția despre 2 tururi și anticipate va întreține în mod fals o atmosferă optimistă, care va duce la mari așteptări. Prin urmare, dacă nu se vor întâmpla aceste două evenimente, partidul aflat la guvernare va deconta electoral. Iar PNL e cam singur în toată agitația asta, pentru că partidele care se încălzesc pe margine abia așteaptă eșecul. Din păcate, și românii la fel. Iubitori de circ, ne place și am întreține la nesfârșit incertitudinea politică pentru a găsi vinovați ulterior. Și aici tot despre lipsa responsabilității individuale vorbim. Nu vrem să ne asumăm nimic, nici măcar eșecul în alegeri al partidului sau candidatului pe care îl susținem.

Dacă vreți să terminăm 20 20 cu bine și să avem 4 ani frumoși, cu reforme reale, făcute de politicieni responsabili, fiți voi primii responsabili și cereți partidelor pe care le susțineți predictibilitate, implicare și asumare.Pentru că scandalurile din interior, frustrările și imparțialitatea vor fi decontate ulterior tot de noi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.