Țara vecină în care parlamentarii, membrii guvernului şi ai birourilor politice au salariile suspendate pe perioada stării de urgență. La noi tocmai au fost mărite lefurile unor bugetari


Țara vecină în care parlamentarii, membrii guvernului şi ai birourilor politice au salariile suspendate pe perioada stării de urgență. La noi tocmai au fost mărite lefurile unor bugetari

Chiar dacă la orizont se prefigurează o criză economică cu efecte mai dramatice decât cea din 2008, la noi tocmai au fost mărite salariile unor bugetari, iar politicienii țin cu dinții de privilegii. În plus, pentru a face față situației generate de pandemia de coronavirus, care a determinat cheltuieli uriașe neprevăzute în zona sistemului sanitar, dar și o scădere a veniturilor, Executivul deja încearcă, pe ocolite, să ne obișnuiască cu ideea că nu vor mai fi mărite alocațiile pentru copii și cel mai probabil nici pensiile. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a evitat un răspuns direct la această întrebare, în vreme ce economistul Cristian Păun (PNL) afirmă că „în actuala situaţie, dublarea alocaţiilor sau majorarea pensiilor cu acest procent (40%) au devenit imposibile”.

Așadar, de joi, salariile angajaților de la Institutul minorităților cresc cu 100%, cele ale bibliotecarilor și muzeografilor cu 30% și cu 20% cele ale controlorilor din transporturi. De asemenea, vom avea doi episcopi auxiliari greco-catolici asimilați parlamentarilor, potrivit unui amendament introdusă de deputatul comunității evreiești, Silviu Vexler. Detalii AICI

Vecinii de la sud de Dunăre au însă o altfel de abordare a cheltuielilor bugetare în vremea stării de urgență care taman ce s-a prelungit și la ei până la jumătatea lunii mai, exact ca și la noi.

Parlamentarii, membrii guvernului şi ai birourilor politice, precum şi şefii agenţiilor de stat din Bulgaria au salariile suspendate de la 1 aprilie, decizia urmând să se menţină până la finalul stării de urgenţă legată de pandemia de COVID-19, potrivit agenţiei bulgare de presă BTA, citată de Agerpres.

Decizia a fost votată luni noapte în parlament, după 11 ore de dezbateri.

Iniţiativa a fost lansată de GERB, partidul de guvernământ al premierului Boiko Borisov. Decizia a fost aprobată cu 170 de voturi, din cele 240 de locuri din legislativ, potrivit BTA.

Salariile oficialilor se vor duce într-un fond al Ministerului Sănătăţii ce va fi folosit pentru prevenţia COVID-19 şi tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

Starea de urgenţă din Bulgaria va fi în vigoare până la 13 mai, după ce termenul iniţial a fost prelungit cu o lună.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.