Teheranul, spre o primăvară iraniană? Protestatarii continuă să iasă în stradă în timp ce o parte a presei critică dictatura ayatollahilor criminali!

După protestele antiguvernamentale de sâmbătă, de la Teheran, mii de iranieni care solicită plecarea dictatorului Ali Khamenei continuă să iasă pe străzile marilor orașe, potrivit Digi24.ro, în pofida marilor și numeroaselor primejdii la care se supun, ayatollahii fiind notorii pentru represiuni sângeroase soldate cu asasinate, execuții publice și detenții politice.

Pare că recenta tragedie aviatică (doborârea avionului de către antiaeriana autohtonă) a adus la trezirea unei părți însemnate a societății iraniene. Pentru prima dată după mulți ani protestatarii ies în număr mare în stradă, purtând și scandând mesaje antiguvernamentale, ceea ce, s-o admitem, este un un lucru foarte rar întâlnit nu doar în Iran, ci în țările musulamne în general.

Printre protestarii se află și foarte multe femei și se strigă mesaje precum “Ne mint că dușmanul nostru este America, dar dușmanul nostru este chiar aici!” sau ”Moarte dictatorului!”.

Foarte important este că și o parte a presei iraniene critică cu vehemență regimul de la Teheran, ceea ce reprezintă un alt aspect novator.

Reamintim că Donald Trump a lansat un mesaj în urma protestelor stradale și a solicitat regimului dictatorial din Iran să  nu reacționeze violent împotriva protetatarilor. Președintele american a mai transmis, de asemenea, că ayatollahii trebuie să premită ONG-urilor pentru drepturile omului să monotorizeze și să transmită informații de la fața locului cu privire la protestele iranienilor.

„Guvernul din Iran trebuie să permită grupurilor pentru apărarea drepturilor omului să monitorizeze și să transmită informații de la fața locului cu privire la protestele în desfășurare ale poporului iranian. Nu mai poate exista un alt masacru asupra manifestanților pașnici, și nici o întrerupere a internetului. Lumea se uită”, a scris Donald Trump într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter.