Tot ce trebuie să știi despre Legea privind carantina și izolarea. Ce spun prevederile care îi vizează pe asimptomatici


Tot ce trebuie să știi despre Legea privind carantina și izolarea. Ce spun prevederile care îi vizează pe asimptomatici

Jurnalistul Sebastian Zachmann (Adevărul) enumeră pe înțelesul tuturor, pe Facebook, tot ce trebuie să știi despre Legea privind carantina și izolarea:

 ”➡️Ți-a ieșit testul COVID pozitiv, dar ești asimptomatic? Vei fi internat obligatoriu 48 de ore în spital. Apoi, pe baza recomandrii unui medic, DSP va decide dacă te lasă acasă. Dacă nu te lasă, poți contesta decizia în instanță.

Paranteză: a fost o discuție aprinsă în Comisia Juridică a Senatului: unii parlamentari au spus că DSP trebuie să hotărască dacă rămâi internat mai mult de 48 de ore, alții au spus că doar un judecător poate decide lipsirea de libertatea (chiar dacă e pandemie). Discuția e, într-adevăr, sensibilă, și - fie că vă place sau nu - are această componentă despre îngrădirea libertății unei persoane, indiferent de context. Până la urmă, concluzia a fost că instanța medicală (DSP) primează, iar orice persoană are dreptul de a merge apoi în fața unui judecător. Invers, s-ar fi încărcat instanțele și, până să vină sentința, persoanele infectate ar fi putut răspândi virusul în comunitate - posibile focare ambulante, exact cum vedem în aceste zile, când e vid legislativ (și uneori cognitiv).

➡️Dacă în cele 48 de ore starea ta se înrăutățește, vei sta în spital până te vindeci de Covid (câte zile e nevoie).

➡️Dacă vrei să pleci acasă după cele 48 de ore, semnezi o declarație pe proprie răspundere că stai izolat de familie și respecți condițiile impuse de DSP. Poliția locală te va verifica zilnic (să sperăm). Dacă te crezi bombardier și nu respecți izolarea, te alegi cu amendă sau cu dosar penal. Nu te baza că-ți anulează PSD amenda.

➡️Dacă ți se face rău acasă, suni de urgență la 112 ( la DSP degeaba suni). Atenție: unii au cerut externarea și apoi au revenit direct la ATI! De acolo, unii se întorc, alții merg pe lumea cealaltă. Nu te baza pe noroc.

➡️Poți rămâne în spital toate cele 14 zile, chiar dacă ești asimptomatic și după 48 de ore primești liber la izolare acasă.

➡️Ai copil? Tu decizi: îl lași cu celălalt părinte (în caz că nu a fost atins de virus). Îl lași cu bunici, rude, prieteni, vecini. Dacă nu ai pe nimeni, are grijă statul (atât cât poate). Dar nu-ți smulge statul copilul din brațe, cum ai auzit pe la TV”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.