Tragedie în Turcia unde frica de Erdogan a învins în cele din urmă. Consiliul suprem electoral a anulat VICTORIA OPOZIȚIEI și a decis RELUAREA ALEGERILOR pentru ISTANBUL


Tragedie în Turcia unde frica de Erdogan a învins în cele din urmă. Consiliul suprem electoral a anulat VICTORIA OPOZIȚIEI și a decis RELUAREA ALEGERILOR pentru ISTANBUL

Consiliul suprem electoral (YSK) din Turcia a decis anularea votului şi reluarea alegerilor municipale din Istanbul, pe 23 iunie, pe motivul constituirii nelegale a comisiilor în anumite secţii de votare de către comisiile electorale districtuale.

Potrivit BBC, decizia YSK a provocat furie în rândul cetățenilor celui mai mare oraș al Turciei, care și-au manifestat nemulțumirea ieșind cu sutele în diverze zona ale metropolei și scandând sloganuri împotriva actualei formațiuni politice de guvernământ

Formaţiunea preşedintelui Recep Erdogan, AKP şi partidul naţionalist MHP solicitaseră anularea rezultatului alegerilor din 31 martie şi repetarea acestora, după ce candidatul opoziţiei, Ekrem Imamoglu (foto sus), a fost ales primar la Istanbul. Cele două formaţiuni au făcut un apel în acest sens, susţinând că scrutinul a fost marcat de mai multe nereguli, iar candidatul lor, Binali Yildirim, ar fi fost dezavantajat. 

AKP şi MHP au susţinut că 40.000 de alegători au participat la alegeri deşi nu aveau acest drept, iar numirea mai multor oficiali ai secţiilor de votare s-ar fi făcut neregulamentar. Diferenţa dintre Yildirim şi Imamoglu a fost de aproximativ 14.000 de voturi, iar acesta din urmă a preluat atribuţiile de primar al metropolei pe 17 aprilie.

YSK a decis de asemenea depunerea de plângeri penale împotriva oficialilor comisiilor electorale districtuale care au numit oficialii din secţiile de votare respective.

"Alegerile de la Istanbul vor fi reluate", şi-a exprimat satisfacţia pe Twitter reprezentantul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) pe lângă YSK, Recep Ozel.

Pe 16 aprilie, formaţiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, AKP a înaintat o "contestaţie extraordinară" la alegerile pentru primăria Istanbul, cerând anularea votului şi reluarea alegerilor, invocând "nereguli" în votul de pe 31 martie.

O zi mai târziu, consiliul electoral provincial i-a înmânat lui Ekrem Imamoglu, candidatul principalului partid de opoziţie, Partidul republican al poporului (CHP), certificatul oficial care atesta alegerea sa ca primar.

Deşi AKP şi-a proclamat victoria la nivel naţional în alegerile de la 31 martie, formaţiunea a pierdut două scrutine cruciale din punct de vedere politic şi psihologic, la Ankara şi Istanbul, 

Principalul partid din opoziţie, Partidul republican al poporului (CHP, social-democrat), din care provine Ekrem Imamoglu, îl acuză pe Erdogan că ”nu ştie să piardă” şi că vrea să se agaţe prin toate mijloacele de istanbul, capitala economică şi demografică a ţării.

Sporind presiunea asupra YSK, Erdogan a îndemnat din nou, sâmbătă, la repetarea scrutinului la istanbul, îndemnând Autoritatea Electorală să ”uşureze conştiinţele concetăţenilor noştri”.

Alegerile municipale de la 31 martie s-au încheiat cu o spectaculoasă înfrângere electorală pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, al cărui partid, AKP (islamo-conservator), a pierdut Ankara şi Istanbul.  Însă refuzând să recunoască înfrângerea la Istanbul, AKP a depus numeroase eforturi pentru a obţine invalidarea scrutinului, înaintând recursuri şi sesizând justiţia, care a deschis mai multe anchete în această săptămână şi a interogat peste 100 de responsabili ai birourilor de vot şi asistenţi.

Conform Anadolu, anchetatorii turci au stabilit că 43 dintre ei au avut contacte cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen, ţinta Ankarei, care îl acuză că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.  

Gülen, care locuieşte în SUA, neagă orice legătură cu puciul eşuat şi afirmă că el conduce o reţea paşnică de şcoli şi ONG-uri. Însă guvernul turc a calificat mişcarea sa drept „organizaţie teroristă”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.