Traian Berbeceanu, reacție dură față de polițiștii de la Galați, indiferenți la situația unei minore pline de sânge: „Este ticăloșie în forma cea mai scabroasă!”

Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia și unul dintre numele cele mai dorite în mediul online pentru șefia Ministerului de Interne, a reacționat dur, la cazul revoltător de la Galați, unde doi agenți de poliție au refuzat să coboare din mașină și să afle ce i s-a întâmplat unei adolescente care sângera abundent.

„Asta deja nu mai este doar lipsă de profesionalism! Este ticăloșie în forma cea mai scabroasă. Este lipsă de elementar bun simț, de cea mai mică urmă de omenie...Nici nu mai știu ce este de fapt! Insă, în mod categoric, Poliția trebuie reconstruită, regândită, după ce în prealabil va fi temeinic curățată. Până la măduvă!”, a scris Berbeceanu pe Facebook.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Altă copilă, altă urgență, aceiași milițieni. Oamenii legii s-au baricadat în mașina de serviciu, refuzând să ajute o adolescentă plină de sânge. „Atât i-a mișcat tragedia Alexandra. Atâta pot. Ăștia sunt și nimic nu-i va schimba vreodată

Supranumit „Comisarul Cattani”, Berbeceanu este unul dintre cei mai iubiți poliţişti din România, recunoscut pentru integritate şi eficienţă.

El a condus Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia între anii 2005 şi 2013, când a fost înlăturat în urma unei anchete a DIICOT. În 2007 a primit distincţia de poliţist al anului în România pentru destructurarea mafiei fierului vechi din Hunedoara, în dosarul denumit „Hidra”.

Potrivit rechizitoriului, acestui dosar, circa 40 de hunedoreni, bande de hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţii lor au produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală şi pagube de alte câteva milioane de lei prin furturi de pe platforma siderurgică a Hunedoarei. Gruparea a fost destructurată în vara anului 2006, în urma unor descinderi coordonate de Traian Berbeceanu şi de procurorul şef delegat de la DIICOT – Sibiu, la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi.

La scurt timp, lucrurile au luat însă o turnură incredibilă, iar șefului BCCO i-a fost fabricat de către DIICOT un dosar care l-a trimis o lună în arest, sub privirile uluite ale unei țări întregi..

A stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.
Berbeceanu a fost achitat în 2016, fiind găsit nevinovat pentru faptele luare de mită, sprijinire grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în declaraţii, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fapte de care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013.

Zilele trecute, Traian Berbeceanu a anunțat pe Facebook că a scrie o carte biografică - „Radiografia unei mârşăvii judiciare” - în care dezvăluie toate dedesubturile acestui caz, cum s-a ajuns la anchetarea lui şi la „inculparea cu orice preţ”, dar şi cum a fost achitat de acuzaţiile care i s-au adus.

„Între coperţile acestei cărţi vă sunt dezvăluite modalităţile perfide şi ilegale prin care reprezentanţi ai unor instituţii judiciare şi-au dat mâna cu lideri ai crimei organizate, sprijiniţi fiind de lucrători ai serviciilor de informaţii, urmărind inculparea mea cu orice preţ pentru fapte imaginare şi înlăturarea mea de la conducerea Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia. Toate aceste acţiuni au fost generate de teama că, împreună cu echipa mea, obţinusem probe care ar fi putut conduce la demararea unor dosare penale pe numele unora dintre ei, la redeschiderea unor cauze în care fuseseră anterior cercetaţi ori la iniţierea unor cercetări disciplinare”, spune Traian Berbeceanu.

Potrivit editorilor, „Radiografia unei mârşăvii judiciare” cuprinde memoriile recente ale unui poliţist angajat în lupta împotriva crimei organizate din România.

„Nu am fost mereu poliţist! După absolvirea Universităţii Tehnice din Petroşani, am încercat o carieră didactică predând fizica şi discipline tehnice la două licee. Mi-au plăcut elevii, întâlnindu-ne cu drag şi astăzi, însă mi-am dat seama relativ repede că meseria de dascăl nu mi se potrivea. Nu semănam cu mama! Aşa că mi-am zis să încerc profesia de poliţist, sperând ca măcar cu tatăl meu să semăn. Am început ca locotenent judiciarist al Poliţiei Municipiului Deva. Vreme de cinci ani am avut în responsabilitate investigarea infracţiunilor comise cu violenţă. Eram atât de hotărât şi implicat, încât nici măcar nu acceptam ideea că, vreodată, aş putea să mai fac şi altceva. Apoi m-am îndrăgostit iremediabil de soţia mea, care, întâmplător, este fata şefului meu de atunci, şi am întemeiat o familie. Ulterior, soarta m-a împins către structurile de combatere a crimei organizate. Am fost pe rând ofiţer antidrog, şef de serviciu, iar după aceea am condus BCCO Alba Iulia, una dintre cele mai performante structuri ale Poliţiei Române. Chiar dacă am fost poliţist vreme de 25 de ani şi iubesc meseria asta, mi-aş dori ca fiul meu să încerce oricare alt drum. Pentru că, în aceste vremuri, am ajuns să cred că România nu-şi merită poliţiştii! Aşa cum sunt ei!”, a transmis Traian Berbeceanu, pe pagina editurii.