Trei medici români de la același spital, trei opinii diferite despre coronavirus. Medic1: „Pacienţii asimptomatici sunt doar purtători ai virusului, nu şi bolnavi”/Medic2: „Nu ştim încă valoarea încărcăturii virale sub care un pacient nu mai este contagios”/Medic3: „Nu există pacient asimptomatic”


Trei medici români de la același spital, trei opinii diferite despre coronavirus. Medic1: „Pacienţii asimptomatici sunt doar purtători ai virusului, nu şi bolnavi”/Medic2: „Nu ştim încă  valoarea încărcăturii virale sub care un pacient nu mai este contagios”/Medic3: „Nu există pacient asimptomatic”

Într-o postare recentă pe Facebook, foarte distribuită şi comentată, medicul ieşean Mihnea Hurmuzache, fost director medical la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, susține că pacienţii asimptomatici cu COVID 19 sunt doar purtători ai virusului, nu şi bolnavi. „ În România, de patru luni, toată energia şi resursele sunt canalizate aproape exclusiv pe identificarea virusului în nas sau faringe - metodă RT-PCR. Prezenţa lui la acest nivel este similară, potrivit definiţiei de caz oficiale, cu boala! Chiar dacă pacientul este asimptomatic! Mai degrabă aceştia sunt doar purtători nazo-faringieni ai virusului, şi nu bolnavi, putând, e adevărat, în anumite condiţii, să îl transmită”, a scris medicul Mihnea Hurmuzache.

Până acum, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iași, toate externările asimptomaticilor s-au făcut după o consiliere în prealabil a pacienţilor, în care li s-a explicat obligativitatea respectării regulilor de protecţie şi, după caz, izolare. Abia după aceea sunt preluaţi de medicul de familie.

Replica la comentariului doctorului Hurmuzache nu a întârziat, venind chiar de la cea care este şefa lui, scrie ziaruldeiasi.ro.

„Aceşti pacienţi trebuie să înţeleagă că noi, medicii, încă suntem pe un teren nesigur. Dacă în alte infecţii, cum este infecţia cu HIV, cu virusul hepatitei B sau cu virusul hepatitei C, ştim ceea ce înseamnă corelarea valorii matematice a unei încărcături virale şi evoluţia ulterioară a bolii sau a simptomelor clinice, în ceea ce priveşte infecţia cu SARS COV2 nu ştim încă , de exemplu, valoarea încărcăturii virale sub care un pacient nu mai este contagios. Dacă am avea o astfel de valoare, lucrurile ar fi mult mai simple”, a replicat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva”.

"Nu există pacient asimptomatic" infectat cu SARS-CoV2, preciza anterior Florin Roșu, medic ATI și șeful secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, într-o dezbatere oraganizată de HotNews LIVE. "Noi spunem că pacientul este asimptomatic, dar nu există ca el să nu fi avut un puseu febril, o tuse, i-a curs nasul, o răgușeală sau o zi în care i s-a întâmplat să nu fie în formă maximă sau să simtă o stare de oboseală. Niciunul dintre pacienți, în momentul în care SARS-CoV2 începe să determine modificări în organism, nu merge la fotbal și se simte extraordinar de bine."

"În consecință, nu există pacienți asimptomatici. Există pacienți care dezvoltă o formă ușoară, față de cei care au forme medii sau severe", sublinia medicul ieșean.

Florin Roșu avertiza, de asemenea, că pacienții cu forme ușoare sau medii pot dezvolta fulminant o formă gravă a bolii. "De aceea este foarte importantă, din punctul meu de vedere, supravegherea pacienților în mediul spitalicesc. Mi s-a părut o decizie foarte bună a decidenților aceea de a interna pacienții și a îi ține sub observație. Nu este o măsură de pedeapsă, este o măsură prin care încercăm să protejăm populația din punctul de vedere al prevenirii răspândirii virusului și al acordării unei asistențe medicale de calitate."

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.