Tudorel Toader, premiat de PSD cu mandate nelimitate de rector. Senator USR: ”Își creează un sistem de vasalitate și de complicități”

Modificările aduse Legii Educației au fost votate luni, în plenul Senatului, unde PSD are majoritate confortabilă de unul singur. 

Un amendament propus de fostul ministru al Educației, Liviu Pop, spune că un rector poate avea un număr nelimitat de mandate într-o universitate, ceea ce ar duce spre o dictatură universitară și transformarea lor în fiefurile personale ale baronilor din Educație. 

Unul dintre beneficiarii acestui amendament este și Tudorel Toader, actualul rector al Universității Iași, fost ministru al Justiției și mâna cu care Liviu Dragnea a operat modificări nefaste în Justiție, inclusiv Recursul Compensatoriu care a eliberat mii de tâlhari și violatori care au recidivat. 

Senatorul USR Vlad Alexandrescu: "După ce a slujit infractorii din PSD și a modificat legile justiției, fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a primit răsplata din partea PSD: poate fi rector pe viață la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Amendamentul PSD, propus de Liviu Pop, la legea Educației a fost votat, ieri, în plenul Senatului. Deoarece a fost eliminată prevederea din lege ca rectorii să nu ocupe mai mult de două mandate complete în aceeași universitate, rectorii pot să rămână în funcții pe viață.

M-am pronunțat în repetate rânduri împotriva feudalizării învățământului superior și permanentizarea unor persoane în funcțiile de conducere. Acești stăpâni de universități își creează un sistem de vasalitate și de complicități, nociv pentru educație".

Legea va merge către președintele Klaus Iohannis, care poate să o retrimită Parlamentului pentru reexaminare.