Tudorel Toader, înconjurul lumii pe bani publici. Cât au costat deplasările externe ale fostului ministru al Justiției


Tudorel Toader, înconjurul lumii pe bani publici. Cât au costat deplasările externe ale fostului ministru al Justiției

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a făcut 29 de deplasări internaționale pe banii statului în 26 de luni, cât a ocupat funcția din minister, potrivit unei invetigații realizate de ziare.com.

Deplasările în Japonia, Malaysia, Franța, Italia, Luxemburg, Maroc sau Belgia și alte destinații pentru evenimentele oficiale la care a participat ministrul au costat 174.497,26 lei, potrivit datelor comunicate de Ministerul Justiției la cererea Ziare.com, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public.

Datele cu privire la vizitele externe ale lui Tudorel Toader au fost trimise publicației în ultima zi de mandat la șefia Ministerului de Justiție.

Astfel, în 19 dintre cele 29 de deplasări externe, Tudorel Toader a fost însoțit de fostul secretar de stat, Marieta Safta, care a demisionat din Ministerul de Justiție în octombrie 2018 pentru a se întoarce la Curtea Constituțională(CCR), unde are funcția de prim magistrat asistent șef.

Cost total: 300.617,63 lei

Investigația arată că au existat și situații în care fostul ministru de Justiție a avut nevoie să fie însoțit de traducători, șoferi, consilieri sau personal de specialitate.

Costurile pentru persoanele care îl însoțeau pe ministru s-au ridicat la 126.120,37 lei, astfel suma totală pentru deplasările lui Tudorel Toader a ajuns la 300.617,63 lei, potrivit ziare.com.

Cea mai scumpă deplasare

Cea mai scumpă deplasare externă a lui Tudorel Toader a fost când a semnat un Memorandum de întelegere între Guvernul României și Guvernul Malaysiei privind activități de cooperare juridică.

Documentul a fost semnat la Kuala Lumpur (Malaysia), în perioada 12 decembrie -18 decembrie 2017.

Cheltuielile pentru deplasarea lui Tudorel Toader și a Marietei Safta au fost de 34,503,08 lei.

Citește investigația realizată de Ziare.com aici.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.