Turcii preferați ai primarului PSD Daniel Florea au mai câștigat o licitație fabuloasă: peste 151 milioane de euro. Tot ca să amenajeze boscheți


Turcii preferați ai primarului PSD Daniel Florea au mai câștigat o licitație fabuloasă: peste 151 milioane de euro. Tot ca să amenajeze boscheți

Nici nu s-a uscat bine „cerneala” virtuală care a curs pe tema controversatei licitații în valoare de 185 milioane de euro pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi din Sectorul 5 al Capitalei, câștigată de o firmă din Turcia cu sediul la Moscova, care a fost, de altfel, și singurul participant, că primarul Daniel Florea le-a mai atribuit un contract în urmă cu câteva zile. Valoarea acestuia este de 731.003.661,80 lei (aproximativ 151,3 milioane de euro la cursul zilei). Ce trebuie să facă de banii ăștia firmele asociate - ESTA İNŞAAT SANAYİ LOJİSTİK VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ (Leader), SMART ENERGY BUSINESS S.R.L., MAKSAN TECHNO GRUP? Ce s-au angajat să facă și la contractul anterior, de 185 de milioane de euro. Adică să amenajeze spații verzi. Or face Florea din Sectorul 5 o vastă regiune cu vegetație luxuriantă, or prăduiește banii contribuabililor cu cea mai mare nerușinare.

„Ce mai face Primăria Sectorului 5 și al ei primar Daniel Florea: a atribuit licitația pentru "Proiectare tehnică, asistență tehnică și execuție lucrări privind Amenajarea spațiilor verzi" asocierii ESTA İNŞAAT SANAYİ LOJİSTİK VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ (Leader), SMART ENERGY BUSINESS S.R.L., MAKSAN TECHNO GRUP pentru valoarea totalp de 731.003.661,80 lei (Anunț de atribuire CAN1038787 din 13.08.2020). Aceeași asociere a câștigat, tot în 2020, licitația pentru "Servicii de întreținere, amenajare și modernizarea spațiilor aparținând domeniului public și privat" în valoare totala de 888.950.808,60 lei (Anunț de atribuire CAN1032840 din 1.05.2020). Să nu uităm că anul trecut, în urma unei alte licitații, s-au semnat trei contracte pe 6.05.2019 (nr. 4871, 4872 si 4873) pentru "Lucrări de reamenajare și modernizare parcuri și locuri de joaca, amenajare locuri de joaca si de recreere" (anunțuri de atribuire CAN1016619 si CAN1016634 din 1.06.2019), valoare totală de 268.554.560,19 lei. Pe scurt, din mai 2019 pina in august 2020, Primaria Sectorului 5 a semnat contracte/atribuit licitatii pentru amenajari parcuri in valoare totala de 1.888.509.030,59 lei fara TVA (informatii publice din SEAP)

Și pe lângă toate astea, domnul primar dorește să facă și referendum pentru (printre altele) amenajarea unui parc de 50 ha.

Pentru că sunt sigura că cei angajati să lingă FB ca să ia pulsul boborului (care va avea stampila in mina la locale) citesc ce scriu, le transmit asta: spuneți-i lui dom' primar că nu suntem toți ușor de vrăjit și neinformați. Și mai spuneți-i că nu uităm. Mulțumesc anticipat”, scrie pe pagina sa de Facebook Dana Cătălina Drăgoiu, o doamnă cu multă răbdare și spirit civic din Cotroceni (cartier aflat în Sectorul 5 deci direct afectată de deciziile aberante ale lui Florea).

Despre „asocierea” de firme, buletin.de a scris recent pe larg. 

Firma turcească care a câștigat licitația se numește Esta İnşaat Sanayi Lojistik Ve Diş Ticaret Anonim Şirketi. Conform Turkish Contractors Association, Esta Construction are sucursale în mai multe locuri din lume, dintre care două în Rusia, în Moscova, respectiv Krasnodar. Colaborarea firmei cu președintele Rusiei Vladimir Putin este vizibilă încă de pe prima pagină a site-ului, acolo unde poza lui Putin apare de trei ori, cu ocazia inaugurării celui de-al doilea cel mai mare aeroport din Rusia, Yuri Gagarin Airport.

Pe lângă sediile din Rusia, am identificat încă alte patru sucursale, una chiar în România: New York (Statele Unite ale Americii), Ashgabat (Turkmenistan), Budapesta (Ungaria) și Constanța (România). Sediul Esta Construction din Constanța a fost deschis cu mai puțin de o lună înainte ca Primăria Sectorului 5 să-și anunțe intenția de a achiziționa serviciile de întreținere și amenajare spații verzi. Este administrat de Mustafa Toprak, vicepreședintele companiei mamă. În ultimele săptămâni, Esta Construction din Constanța a făcut angajări pe mai multe poziții: Account Manager, specialist în vânzări, ingineri și nu numai.

Compania subcontractantă se numește Gardensa Çiçekcilik Danışmanlık ve Pazarlama Limited Şirketi, are sediul în Istanbul, și este specializată în peisagistică și producție de plante ornamentale. Cealaltă firmă care primește o parte din contractul de un miliard de lei este Maksan Techno Grup, administrată de cetățeanul turc Yavuz Onur. De-a lungul timpului firma a încheiat contracte de mii de EURO cu diverse instituții publice; cele mai multe au fost semnate cu Administrația Domeniului Public Sector 2, pentru echipamente de joacă. În iulie 2019, Maksan Techno Grup a câștigat o achiziție directă cu Primăria Sectorului 5 în valoare de 93 de mii de EURO pentru amenajare spații de recreere.

Smart Energy Business este firma românească care face parte din asocierea câștigătoare. A fost înființată în 2008 de Gheorghe Cristian și Căpățînă Dănuț. În 2017, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Căpățînă Dănuț, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța la data faptelor, la o pedeapsă de 6 ani și 8 luni închisoare pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de luare de mită și spălarea banilor în formă continuată. Firma cu sediul în Eforie este deținută acum de Rodica Dorcea, persoană de contact a Camerei De Comerţ Bilaterală România – Turcia, și de Victor Daniel Papală.

Papală a fost administratorul unei companii deținute de controversatul avocat Doru Cătălin Boștină, anchetat de ANAF pentru operațiuni financiare fictive între mai multe societăți.

În perioada pandemiei, Smart Energy Business, firmă specializată în activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea, a vândut mănuși și săpun lichid antibacterian la mai multe instituții publice. De exemplu, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 a cumpărat săpun în valoare de 70.500 de lei și mănuși la prețul total de 23.100 lei. Înainte de coronavirus, statul a achiziționat de la Smart Energy Business mai multe tipuri de aparate de fitness care au fost amplasate în parcuri. Întocmai ca Maksan Techno Grup, cele mai multe contracte au fost încheiate cu Administrația Domeniului Public Sector 2.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.