UPDATE. Ultimele tunuri ale guvernului Dăncilă înainte de a evacua Palatul Victoria. Chinezii preiau construcția autostrăzii Ploiești-Brașov. Bugetarii vor merge în vacanțe pe banii românilor până în 2025. Și asta nu e tot!


UPDATE. Ultimele tunuri ale guvernului Dăncilă înainte de a evacua Palatul Victoria. Chinezii preiau construcția autostrăzii Ploiești-Brașov. Bugetarii vor merge în vacanțe pe banii românilor până în 2025. Și asta nu e tot!

UPDATE: Guvernul demis a aprobat în ședința de luni o Hotărâre de Guvern prin care împarte banii alocați la rectificare către administrațiile locale. Cele mai mari sume de bani merg către primarii PSD. De asemenea, la nivelul Consiliilor Județene, topul primelor 5 județe care primesc bani de la Guvern este dominat de social democrați. În total, guvernul a aprobat 1,4 miliarde de lei, care vor merge la 1.600 de localități.

Topul localităților care primesc bani de la Guvernul demis al Vioricăi Dăncilă
Galați – 46,2 milioane de lei (PSD)
Craiova – 32 milioane de lei (PSD)
Timișoara - 29 de milioane de lei (PNL)
Bacău 29 de milioane (PSD)
Târgoviste – 25,7 milioane de lei (PSD)
Târgu Mureș – 24 de milioane de lei (ALDE)
Baia Mare – 23,8 milioane de lei (PSD)
Ploiești – 23,6 milioane de lei (PNL)
Brăila – 20,7 milioane de lei (PSD)
Focsani – 22 de milioane de lei (PSD)

Mai multe detalii pe digi24.ro.

Știrea inițială. Cabinetul Dăncilă are programată, luni, la ora 13.00, o ultimă ședință de guvern în care ar trebui aprobate cele 1,4 miliarde de lei promise primarilor înainte de moțiune cu precizarea că banii vor fi alocați indiferent de votul din Parlament. Potrivit realitatea.net, hotărârea care ar direcționa banii către edilii locali lipsește, deocamdată, de pe ordinea de zi. Nu este însă exclus ca ea să apară la un moment dat, în ciuda criticilor din partea Opoziției care a somat Ministerul de Finanțe să oprească „tunul” din bani publici.

Vouchere pentru bugetari până în 2025

Adevărul.ro scrie că ministerul Turismului a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru a modifica legislaţia privind voucherele de vacanţă. Mai precis, Guvernul ar dori ca acordarea voucherelor de vacanţă să fie prelungită până la data de 31 decembrie 2025, pentru că „este o măsură care şi-a dovedit eficacitatea”, susţine ministerul Turismului, în nota de fundamentare a proiectului.

De asemenea, instituţia propune creşterea valorii unui voucher de vacanţă în extrasezon, pentru a încuraja bugetarii să meargă în vacanţă şi în perioadele în care nu este aglomerat.

„Având în vedere că s-a constatat în practică o aglomerare a unităţilor de cazare în sezon (în special în lunile iunie-august), pe de o parte, şi un număr scăzut de turişti în extrasezon, pe de altă parte, s-a decis încurajarea beneficiarilor să opteze pentru o vacanţă în extrasezon, prin acordarea unei valori mai ridicate în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, în condiţiile legii, pentru un salariat, pentru voucherele de vacanţă ce pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai şi octombrie-noiembrie”, mai arată nota de fundamentare.

Astfel, bugetarii care merg în vacanţă în perioada iunie-septembrie vor primi un voucher de vacanţă de 1.475 lei. Bugetarii care merg în vacanţă în perioadele aprilie-mai şi octombrie-noiembrie vor primi un voucher de vacanţă de 2.080 lei.

Mai multe detalii AICI

Autostradă chinezească

Autostrada Ploieşti - Braşov va fi construită de chinezi în parteneriat public-privat (PPP), în cele din urmă, iar contractul va fi semnat săptămâna viitoare, a declarat, duminică, ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc.

Potrivit ministrului, asocierea China Communications Construction Company - Makyol Insaat Sanayi Turizm şi Comisia Naţională de Prognoză (CNP) au ajuns la un consens. Contractul va fi semnat săptămâna viitoare, susţine Cuc.

În cursul zilei de sâmbătă, am avut o întâlnire cu domnul preşedinte Ghizdeanu, cu domnul Bogdan Pascu, cât şi cu alţi reprezentanţi de la Compania de Autostrăzi, împreună cu cele două firme care au venit la parteneriatul public-privat, mă rog consorţiul care a participat la Ploieşti-Braşov. Mă declar foarte fericit şi foarte bucuros să anunţ acest lucru: firma respectivă, împreună cu Comisia Naţională de Prognoză, au ajuns la un consens şi săptămâna viitoare vor livra contractul pentru elaborarea parteneriatului public-privat (PPP) pentru demararea proiectului Ploieşti-Braşov. S-au convenit toţi parametrii, tot ce ţine de partea economică, de partea tehnică, termenul când va fi implementat”, a spus Cuc, citat de adevarul.ro.

Ministrul a susţinut că bugetul de stat nu va fi grevat de cheltuieli, pentru că o parte de 75% din suma acestui obiectiv va fi adusă de partenerul privat, iar cele două firme au experienţă şi „au construit astfel de obiective respectându-şi termenii”.

Acesta ar fi al doilea mare contract direcţionat de guvernul PSD spre o companie chineză, după acordul preliminar pentru constructia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă semnat între Nuclearelectrica (SNN) şi China Nuclear Corporation.

În şedinţa CSAT din luna iulie s-a aprobat ca proiectul autostrăzii Ploieşti-Braşov să fie declarat obiectiv strategic de interes naţional. Mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.