Un alt privilegiat al pandemiei! Primarul Mihai Chirica, testat preferențial și pe pile pentru coronavirus. Medicii ieșeni de la ATI sunt siderați


Un alt privilegiat al pandemiei! Primarul Mihai Chirica, testat preferențial și pe pile pentru coronavirus. Medicii ieșeni de la ATI sunt siderați

În condițiile în care România e la coada clasamentului mondial al testărilor pentru coronavirus, pentru că are o capacitate  tehnologică redusă, se prefigurează o categorie specială care beneficiază de testare cu prioritate, chiar și înaintea cadrelor medicale care sunt infinit mai expuse unei contaminări.

Este vorba de reprezentanți ai clasei politice. Pe lângă politicienii testați recent ultrarapid după ce au intrat în contact cu colegul lor Vergil Chițac, senatorul liberal diagonsticat cu coronavirus, un alt superspecial pare să fie primarul Iașului Mihai Chirica, care mărturisește public nonșalant că face testul la săptămână. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni live la postul local Life TV. Video AICI

Cazul primarului exPSD a fost dezvăluit de siteul reporteris.ro care precizează că la Iași se fac doar 60 de teste pe zi din toată Moldova, la o populație de 4 milioane de locuitori. Protocolul stabilit de Guvern este foarte clar: sunt testați doar cei cu simptome și contactele lor, în urma anchetei epidemiologice, precum și cei veniți din străinătate, din „Zonele Roșii”. 

„Trebuie să te gândești la sănătatea ta. Până la urmă, nu știi cum este omul din față. Pare că este sănătos, așa cum par și eu. Eu o singură chestie spun. Că în calitate de primar și coordonator al Situațiilor de Urgență pe Municipiul Iași, mi-am făcut testul și ieri și îl fac săptămânal, ca să nu-mi infestez colegii”, a declarat Chirica, potrivit ReporterIS.ro. Edilul susține că este chiar o obligație, deși testele sunt pentru cei care prezintă simptome clare ale bolii, nu se fac la cerere.

Carmen Dorobăț, șefa Spitalului de Boli Infecțioase, a spus că a aflat din presă de testarea primarului Mihai Chirica: „Nu a intervenit la mine. O fi obținut acceptul unui medic din spital. Nu stau acum să fac anchetă, nu-mi văd capul de treabă”.

ReporterIS.ro mai scrie că un important medic ieșean de la Spitalul de Neurochirurgie a avut un singur comentariu referitor la acest caz: „Este incredibil ce aud! Deci eu, stat, impun medicilor de ATI suspecți să stea 14 zile în carantină, deși știu că voi avea nevoie de ei și îi pot testa, și testez la cerere un primar?”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.