Un avocat îi taie elanul lui Tăriceanu de a-i cere demisia lui Iohannis. Juristul clarifică controversata decizie a CCR: ce confuzie au făcut mulți români


Un avocat îi taie elanul lui Tăriceanu de a-i cere demisia lui Iohannis. Juristul clarifică controversata decizie a CCR: ce confuzie au făcut mulți români

Avocatul Andrei Lupu clarifică una din confuziile ce au apărut în urma deciziei date de CCR potrivit căreia nu poate fi prevăzută interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție în Constituție. 

CITIȚI ȘI: CCR: Curtea lui Dorneanu a decis că interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție nu poate fi trecută în Constituție

Astfel, juristul atrage atenția că CCR nu a oferit un verdict privind referendumul pe justiție, ci strict pe proiectele de revizuire a Constituției, inițiate în Parlament, care sunt distincte ca procedură de scrutinul din 26 mai. Pe cale de consecință, avocatul subliniază că "nimic nu împiedică 1/3 dintre parlamentari sau președintele+guvernul (ăștia sunt posibilii inițiatori ai revizuirii, în afara de 1 milion de cetățeni) să redacteze un nou proiect, care să fie aprobat apoi de CCR".

În concluzie, Andrei Lupu îi taie elanul lui Tăriceanu 4% de a-i cere demisia președintelui Klaus Iohannis.

Redăm postarea lui Andrei Lupu pe Facebook:

"Observ din toate discuțiile de ieri despre decizia Curții Constituționale că exista o confuzie între referendumul din 26 mai și revizuirea Constituției. Încerc să clarific:

1. Referendumul din 26 mai a fost unul consultativ. Președintele a întrebat ceva, poporul a răspuns, CCR a validat (doar îndeplinirea condițiilor privind cvorumul și majoritatea). Putea președintele să ne întrebe și dacă ne place înghețata, parcursul (și probabil rezultatul) ar fi fost același.

2. Partidele din Parlament au zis “dar ce-ar fi să inițiem noi și revizuirea Constitutiei?”Și au declanșat o procedură complet distinctă de referendumul din 26 mai. Puteau să se lege de aproape orice din Constitutie, de la funcționarea Guvernului la resursele solului. Dar au ales să implementeze rezultatul referendumului. Mă rog, fiecare așa cum l-a văzut: unii au mai pus de la ei, alții au mai tăiat, așa încât cele doua proiecte paralele (PNL-USR și PSD) au destul de multe diferențe.

CCR, acționând doar în procedura 2 de mai sus, a spus că o parte inclusă în ambele proiecte încalcă limitele revizuirii, astfel cum sunt expres menționate în Constitutie. Nimic nu împiedică 1/3 dintre parlamentari sau președintele+guvernul (ăștia sunt posibilii inițiatori ai revizuirii, în afara de 1 milion de cetățeni) să redacteze un nou proiect, care să fie aprobat apoi de CCR.

Iar la final tot la referendum ajungem pentru aprobarea noului proiect. De data asta, un referendum decizional.

Asta ca să îi treacă domnului Tăriceanu elanul la cerut demisii pentru că se organizează referendumuri degeaba", a precizat avocatul Andrei Lupu pe Facebook.

Amintim că președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, disperat că va lua la prezidențiale chiar mai puțin de 4%, a început să abereze pe rețeaua socială Facebook cerându-i demisia lui Klaus Iohannis:

"În urmă cu puține ore, Curtea Constituțională a invalidat propunerea președintelui Klaus Iohannis privind interzicerea amnistiei și a grațierii pentru persoane acuzate de corupție. E important de precizat că a existat unanimitate cu un scor de 8-0! Asta spune totul despre cât de constituțională a fost ințiativa dlui Klaus Werner Iohannis!

Decizia CCR este de o maximă gravitate și nu poate rămâne fără urmări pe măsură.

Ea denotă că președintele Klaus Iohannis a atras poporul într-o aventură nesăbuită, momindu-l să facă un joc împotriva democrației însăși. Pentru că amnistia și grațierea – însemnând clemența față de oameni aflați în situații speciale - sunt măsuri care s-au născut odată cu istoria, acum mii de ani și nimeni nu și-a permis vreodată, nici chiar comuniștii, să le știrbească.

Klaus Iohannis nu are nicio scuză: a fost prevenit. După ce și-a anunțat intențiile s-au scris nenumărate articole și analize, s-au tras semnale de alarmă de către specialiști, a fost tras de mânecă până și de susținători ai lui.

Am făcut-o și noi în repetate rânduri, dar fără să-l înduplecăm. Parlamentul României a respectat votul de la 26 mai și a propus proiecte de legi care să pună în practică dorințele dlui Iohannis, chiar dacă a avertizat că inițiativele sunt în afara legii fundamentale.

Nimic nu l-a impresionat, nimic nu l-a abătut din drumul spre satisfacerea egoistă, meschină, a intereselor politico-electorale proprii.

Klaus Iohannis a reușit să pună voința poporului român în cea mai delicată, mai gravă poziție cu putință, aceea de a se exprima împotriva unor reguli aproape sacre ale statului de drept, întâlnite în toate țările civilizate ale lumii.

Klaus Iohannis nici măcar nu a lăsat poporul să aleagă cum crede de cuviință, ci a cerut răspicat și neîncetat poporului să aleagă așa cum vrea președintele: cine nu e cu mine, e împotriva mea!

Klaus Iohannis a târât în aventura lui și Parlamentul României, nevoit să se implice în transpunerea în viață a ideilor Marelui Cârmaci.

Pentru gravele tentative de abatere a României de la normele statului de drept universal, anihilate azi de Curtea Constituțională, președintele Klaus Iohannis trebuie să demisioneze necondiționat și imediat din funcție.

Imediat însemnând imediat!", a transmis liderul ALDE.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.