Un cunoscut sociolog anunță o posibilă situație uluitoare la prezidențiale: Pleșoianu va obține un scor uriaș și va fi câștigătorul simbolic al acestora


Un cunoscut sociolog anunță o posibilă situație uluitoare la prezidențiale: Pleșoianu va obține un scor uriaș și va fi câștigătorul simbolic al acestora

Sociologul Barbu Mateescu, specializat în sociologie politică și un fin observator al dinamicii jocurilor politice mioritice, dă un pronostic uimitor pe blogul său. Rezultatele anunțate de el nu schimbă substanțial ceea ce majoritatea opiniei publice intuiește deja – adică actualul lider de la Cotroceni, câștigător relativ detașat, fără un oponent puternic din partea alianței PSD-ALDE – dar un posibil 11% pentru Liviu Pleșoianu, reprezentantul cel mai vocal al grupării dragniste eurosceptice și rusofile, pare realmente surprinzător.

Prezența nu va fi semnificativă în primul tur, mai spune Mateescu, și foarte probabil Iohannis va merge în finală cu reprezentantul USR-Plus, care va luat un procent peste scorul obținut de Alianță în alegerile europarlamentare.

Barbu Mateescu pe Sociollogica:

Ca ipoteză:

Iohannis 36%. Sub scorurile din sondaje, unii votanți potențiali dând o șansă candidatului USR-PLUS ("oricum Iohannis ajunge în turul doi").

Candidatul USR-PLUS 28%. Inițial am scris "aproape că nu contează cine este", dar aici sunt mai mulți factori implicați care, odată menționați, ar distrage de la discuția principală. Și anume:

(Câștigătorul simbolic) Liviu Pleșoianu, independent, 11%. Promotorul mesajelor introduse de PSD, din 2012 încoace, în mintea votanților partidului. Ca și prezidențiabilul USR-PLUS, Pleșoianu va avea o linie asumată, răspicată, care răspunde nevoilor istorice ale unor segmente sociale vaste (deși e evident că Pleșoianu și candidatul USR-PLUS se vor da cap în cap, că doar nu sunt aliați - dar ei și doar ei vor aduce dinamism în campanie). Revenind strict la Pleșoianu, va avea o campanie acerbă, de gherilă, punctată de flyere sau bannere pe Facebook cu texte gen:

"În ultimele zile, mai ales în București dar și în restul țării, PSD a declanșat o campanie puternică împotriva lui Liviu Pleșoianu.
PSD nu-l atacă pe Iohannis.
#rezist a declanșat o campanie violentă împotriva lui Liviu Pleșoianu.
#rezist nu îl atacă pe candidatul PSD.

Cine seamănă se adună.

Liviu Pleșoianu - singur împotriva lui Iohannis!"

Nu trebuie să faci ochii mari când vezi un scor de "11%" pentru Pleșoianu. La o prezență mică (8 milioane persoane) asta nu înseamnă nici măcar un milion de voturi. Să nu existe un milion de eurosceptici / eurofobi? Păi 10% din populația aflată în țară (1,4 milioane persoane) avea încredere mare sau foarte mare în Dragnea în clipa când el a fost arestat.
Dacă Pleșoianu e liniștit cu o funcție, va fi altcineva în locul său. Poate Tăriceanu (detalii mai jos, mult mai jos).

Candidatul PSD 10%. Da, locul patru, deși lumea va fi prea interesată de duelul cu Pleșoianu ca să mai observe că PSD nu termină pe podium. Antena 3, care îl va susține pe Pleșoianu, va avea o noapte de extaz. Pur și simplu alegerile astea prind PSD pe picior greșit.

Tăriceanu 6%. Dublează mesajele lui Pleșoianu dar fără vervă. Calm și prezentabil precum candidatul PSD dar nu îi are organizațiile. Tăriceanu e ușor nepotrivit psihologic pentru rolul de contender, lui îi stă bine într-o funcție pe care s-o apere.

Hamsii - restul de 9%.”

Mai multe detalii AICI

Liviu Ioan Adrian Pleșoianu, născut la 24 ianuarie 1980 în București, este deputat PSD la primul mandat și una dintre cele mai stridente voci roșii în asaltul asupra independenței justiției, contestatar aprig al fostei șefe a DNA, protocoalelor și organizator de proteste cu portocale și cucuvele la Cotroceni și sediul DNA. Acum critică agresiv trioul Dăncilă-Fifor-Teodorovici, care, după încarcerarea lui Dragnea, s-ar fi blegit în lupta cu statul paralel, tinde să devină prea docil în raport cu Bruxellesul și mai ales ignoră preferințele pesediștilor care l-ar indica pe el drept favorit în cursa internă pentru desemnarea prezențiabilului. Este una din figurile preferate ale presei de propagandă proKremlin, apărând adesea în paginile publicației putiniste Sputnik. Fără să aparțină nucleului dur al mafiei de la Scroviștea, Pleșoianu a susținut și încă susține vocal politicile antieuropene ale acesteia. Potrivit wikipedia, ar fi ajuns politician în urma unui concurs organizat de Antena3 – „Deșteaptă-te române!” unde a stârnit interesul unui consilier local. A avut părul lung, prins într-o coadă anemică la spate, dar s-a tuns și a scris o carte cu poza sa pe coperta tricoloră în care dezvăluie că România este o colonie, fără să precizeze însă a cui.

Tot în ea vorbește despre revelația avută la 12 ani: "Cred că aveam cam 12 ani când, într-o zi de iarnă, mă plimbam singur printr-un parc și încercam, în zadar, să-mi găsesc un rost. Mă adaptam cu greu la o școală cu profesori extraordinari, dar și cu multă violență − în pauze, în curte, pe străzile din jur...

Pe scurt, mă năpădise până în ribozomi și mitocondrii sentimentul că sunt un... intrus. Un intrus într-o lume care părea total și definitiv... a altora.

Să fi fost îngemănarea de frig pătrunzător și soare clar, ori poate vreo aliniere de celule pe care n-aveam cum să o percep, cert este că, în plin moment de depresie dezangajantă, am simțit dintr-o dată cum elementele se recompun și cum mă prinde un tumult pe care nu îl credeam posibil...

A fost momentul în care, printr-o străfulgerare, am înțeles că eu nu eram în niciun caz un intrus.

Ceilalți erau cei incapabili să simtă murmurul vieții într-un fir de iarbă, șoapta mării întâlnindu-se cu noaptea, delicata expresie a firii într-un zâmbet de copil".(sursa: pressone.ro unde puteți citi un articol amplu și interesant despre aberațiile din cartea lui Pleșoianu).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.