Un cunoscut SOCIOLOG pune pe butuci PSD: Mai mult de 50% din actualii parlamentari NU vor mai fi pe liste în 2020 cu Dragnea la conducere! EXCLUSIV


Un cunoscut SOCIOLOG pune pe butuci PSD: Mai mult de 50% din actualii parlamentari NU vor mai fi pe liste în 2020 cu Dragnea la conducere! EXCLUSIV

În ultima perioadă au început să apară din ce în ce mai multe sondaje care au atras atenția opniei publice. Redacția Podul.ro a luat legătura cu sociologul Alfred Bulai pentru o radiografie a scenei politice din perspectiva sondajelor. Concret, profesorul universitar din cadrul SNSPA a subliniat că dreapta politică din România are un scor mai mare decât stânga, dar problema opoziției formate din PNL și USR este că nu sunt în stare să coopereze sub egida unui proiect comun politic. 

Analistul politic a scos în evidență și jocurile care se fac pe partea de stânga politică în România, unde PSD aproape că deține monopol, iar singurul partid care poate să rupă din electoratul formațiunii social-democrate este Pro România, dar Victor Ponta mai are de așteptat momnetul în care exponenți politici de marcă ai PSD vor face trecerea la partidul său. Mai mult, Alfred Bulai a precizat că mai mult de jumătate din parlamentarii actuali ai PSD nu se vor mai regăsi pe listele partidului la parlamentarele din 2020 dacă Dragnea și ai săi rămân în fruntea formațiunii politice. Pe cale de consecință, deputații și senatorii PSD vor trece la Pro România abia după ce partidul lui Ponta se confirmă ca o forță politică care le poate oferi asigurări că vor prinde un viitor loc în Parlament, iar alegerile europarlamentare sunt primul prilej prin care fostul premier poate confirma statutul formațiunii sale politice de forță politică.

Pe final, analistul politic a reiterat incapacitatea dreptei de a forma o alianță, enumerând ca fundament atât episodul celei mai recente moțiuni de cenzură, cât și momentul de la alegerile locale din 2016 când PNL și USB nu au putut colabora pentru a obține Primăria Bucureștiului. O altă problemă identificată de Alfred Bulai în privința opoziției în lupta cu PSD este lipsa unui lider carismatic și cu forță politică care poate să coaguleze dreapta.

"Mai nou oricine văd că poate să facă și să publice sondaje și poate băga lumea în ceață. Și 4-5% este suficient pentru a fi încurcate ierarhiile. De altfel, rezultatul europarlamentarelor nu poate fi contestat, iar șansele vor fi mari ca și la celelalte alegeri să fie la fel. Din punctul meu de vedere, acela va fi punctul de cotitură. Evident că vor mai fi sondaje. PSD s-a erodat mult mai mult decât lasă ei să se înțeleagă. Este evident. PNL nu a crescut pe măsura pe care poate crește, dar ceea ce pot spune acum este că asistăm din ceea ce intuiesc și din datele mai vechi pe care le am la un dezechilibru. Ce înseamnă acest dezechilibru? Cei care sunt pe dreapta sunt mai mulți decât PSD-iștii. Dreapta ar avea lejer peste 55% fără UDMR, dar marea problemă a acesteia este că ei nu sunt uniți. Ei deocamdată nu sugerează că ar avea vreo alianță sau politică comună. Tocmai de aceea, procentele acestea sunt și nu sunt reale. Pe hârtie sunt.

Problema este că pe stânga este doar PSD-ul și poate Ponta. Marea problemă a domnului Ponta este că domnul Dragnea fiind ținut în șah la șefia partidului nu pleacă social-democrați la Pro România, iar astfel Ponta nu are cum să crească. Dacă cineva pleacă din PSD, locul nu i-l mai păstrează nimeni. Chiar dacă respectivului social-democrat i s-ar da dreptate când se întoarce în PSD, locul acestuia va fi ocupat. Oamenii nu pleacă decât în momentul în care știu sigur că nu vor fi puși pe liste și vor fi dați afară de către Dragnea. După mine cel puțin jumătate din deputații și senatorii PSD de astăzi nu vor mai fi puși pe listă de către conducerea formațiunii social-democrate. Însă mai sunt 2 ani până la alegeri. Nu au de ce să se grăbească. Miza celor din diverse orașe este 0 la alegerie europarlamentare pentru că nu speră la un loc în Parlamentul European. Peste un an și jumătate vin alegerile parlamentare, deci nu are sens să se grăbească să plece la un alt partid. Dacă domnul Dragnea, cum se tot anunță, că mâine poimâine pierde șefia trebuie să te asiguri că vei fi acolo la butoane, deci de ce ai vrea să pleci? Dacă s-ar rezolva, iar Dragnea ar rămâne acolo atunci ar pleca 10% cred dintre deputații și senatorii care știu sigur că nu vor mai avea nicio șansă în PSD cu conducerea actuală. Din acest punct de vedere domnul Ponta este într-o situație de șah. El poate oferi o perspectivă serioasă și vandabilă pentru mulți din PSD, dar deocamdată el trebuie să lupte singur pentru europarlamentare dacă vrea să intre în cărți. Dacă va introduce în Parlamentul European 2 eurodeputați atunci va fi și el frecventabil și are șanse să crească, iar pentru prima dată pe stânga va exista o ruptură serioasă înainte de alegeri. Astfel pe stânga ar fi 2 partide care se luptă în alegeri și nu doar unul.

Pe dreapta în schimb sunt o groază care se ceartă. Uitați-vă ce s-a întâmplat cu moțiunea. PMP datorită faptului că are un om bătrân cu multă experiență, adică domnul Băsescu, când a fost 10 august a ieșit și a zis moțiune de cenzură. Opoziția partidelor mari a zis că nu se ia după cei mici. PMP a luat statul celorlalți care au stat să se gânească, ori a amâna momentul care era mai euforic atunci cu moțiunea de cenzură au fost până la urmă pe principiul să facă și ei o moțiune dacă tot este finalul anului. Situația a fost de o peniblitate neimaginabilă. Au mai fost momente oportune precum cutremurul din PSD, dispute, scrisori, adică au fost momente nevralgice. S-au trezit să facă hodoronc-tronc moțiune de cenzură când s-a tăiat deja porcul și se făceau festine. Care este sensul? Moțiunea o faci într-un moment mai prielnic. Ei au făcut moțiunea când PSD nu a făcut mai nimic. Evident că șansa ei este aproape 0. Este un exercițiu democratic, dar momentuil arată că opoziția nu are nicio disponibilitate în acest moment de a coopera. Tocmai de aceea chiar dacă procentele sunt mai multe pe dreapta decât pe stânga nu există coabitare. Acest fapt sugerează că partidele, PNL și USR, se bat pentru șefia unei eventuale alianțe. PSD a fost învins la scor de fiecare dată după 1996 de alianțe. Alianța dreptei a învins întotdeauna PSD, atunci când a existat o asemenea alianță. Alianțele se coagulează din timp, dar trebuia să se identifice în mentalul colectiv că este o alianță, iar de calcul este de luat că în România sunt mai mulți anti-PSD-iști decât PSD-iști. Problema este că anti-PSD-iștii sunt de regulă dezamăgiți de partidele lor pentru că de multe ori se ceartă între ele și nu cu adversarul pe care îl au. Vedeți de exemplu cazul ultimelor alegeri locale cu USB și cu PNL și care au creat dezamăgire pe dreapta. PSD a speculat foarte bine incapacitatea celor două partide, PNL și USB, de a gândi strategic. PNL nu s-a gândit strategic și a tratat USB de sus, iar USB erau puternici, dar nu îndeauns pentru a însemna ceva real. 

Din acest punct de vedere nu știu care sunt șansele coagulării dreptei. Dacă vă uitați în istoria postdecembristă au avut de regulă nevoie de un lider carismatic, cu o anumită notorietate și forță care să unească dreapta. Deocamdată nu avem o asemenea personalitate care să fie de necontestat în ochii populației", a analizat Alfred Bulai în exclusivitate pentru Podul.ro. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.