Un deputat PNL cere autorităților să fie gata din timp pentru vaccinul anticoronavirus: "Un Departament care să pregătească administrarea rapidă și omogenă a acestuia"


Un deputat PNL cere autorităților să fie gata din timp pentru vaccinul anticoronavirus: "Un Departament care să pregătească administrarea rapidă și omogenă a acestuia"

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a atras atenția că România trebuie să înceapă încă de pe acum pregătirile pentru a administra în condiții optime vaccinul contra noului coronavirus, chiar dacă în scenariul cel mai optimist va exista un vaccin omologat în câteva luni.

Mai mult, liberalul a atras atenția că România va trebui probabil să aibă gata o capacitate proprie de producție, cu turație maximă la momentul decisiv.

Totodată, Raețchi a subliniat nevoia modificării legislației în sensul vaccinării obligatorii a populației, în contextul în care există grupuri de antivacciniști susținute de Kremlin.

Pe cale de consecință, liberalul a solicitat organizarea unui Departament pentru pregătirea distribuirii vaccinului anticoronavirus.

Redăm comunicatul liberalului: 

"Chiar dacă până la obținerea unui vaccin omologat împotriva coronavirus mai sunt câteva luni (în scenariul cel mai optimist), cred că acum este momentul să organizăm un Departament care să pregătească din timp administrarea rapidă și omogenă a acestuia. Vorbim despre o misiune esențială pentru siguranța națională, care va solicita la maxim capacitatea organizatorică și logistică a statului român. Un astfel de Departament ar avea de rezolvat câteva probleme majore:

a. Cum asigură statul român urgent doze îndestulătoare pentru vaccin? În condițiile în care e limpede ca va exista o competiție între state pentru acces prioritar la vaccin, România va trebui probabil să aibă gata o capacitate proprie de producție, cu turatie maximă la momentul decisiv;

b. Cum va fi distribuit vaccinul în condiții de siguranță, sistematizat, etapizat, fără a provoca haos?

c. Cu ce legislatie vom lucra? Va fi (in sfarsit!) vaccinul obligatoriu sau vom avea de luptat și atunci cu grupurile de presiune susținute de la Răsărit?

Sunt, după cum se poate vedea, sarcini dificile, la care trebuie să începem să lucrăm încă de azi. Din punctul meu de vedere, Departamentul pentru pregătirea distribuirii vaccinului anticoronavirus va trebui compus din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului Justiției (legislație), ai MAI și MApN (Cantacuzino)".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.