Un doctor de la Suceava bolnav de COVID-19 recunoaște senin că nu a purtat mască în prezența colegilor, deși fusese în concediu într-o zonă roșie (AUDIO)

Dr. Manuela Șestac, președinta Sindicatului Medicilor de la Spitalul Jud. Suceava, infectată cu SARS-COV-2, a recunoscut aseară la Antena 3, parcă neconștientizând că o face, că a fost plecată în concediu într-o zonă roșie afectată de pandemia COVID-19, iar când s-a întors în cadrul unității medicale nu a purtat mască în prezența colegilor de cabinet, punându-le astfel sănătatea în pericol, pretinzând că a purtat totuși mască în momentul în care se ocupa de pacienți. 

Așadar, Spitalul Județean Suceava a ajuns un focar de infecție atât prin contribuția fostului director medical Mircea Macovei, care i-a strâns la un loc atât pe medicii sănătoși, cât și pe cei bolnavi de COVID-19, dar și prin aportul unor cadre medicale iresponsabile precum Manuela Șestac, care nu au respectat măsurile de protecție privitoare la combaterea răspândirii epidemiei de coronavirus. 

Un fragment din cele spuse de Șestac la A3: 

Șestac: Mă aflu încă în spital după 2 săptămâni. Din nefericire pentru mine, testele de control au ieșit pozitive. Așa că voi mai urma o săptămână de spitalizare. Starea mea e bună. 

Gâdea: Ați înțeles de unde v-ați infectat?

Șestac: Nu știu de unde, dar am înțeles cum m-am infectat, cu siguranță când am ajuns în Spitalul Suceava. Eu m-am întors din concediu pe 10 martie. Cu siguranță acolo era transmitere comunitară. Întorcându-mă dintr-o zonă roșie, am purtat tot timpul pe față o mască atunci când mi-am desfășurat activitatea în spital, cu excepția cabinetului medical unde stăm 3 colegi și unde au venit doamnele asistente unde discutam diverse probleme, bineînțeles atunci am fost fără mască. Întrucât de-a lungul experienței pe care am acumulat-o acolo mi-am dat seama că foarte multe cadre medicale din secția de neurochirurgie sunt infectate, așa mi-am explicat eu felul în care am luat acest virus. 

Ascultați audio de la 31:33:Intervenția de-a dreptul halucinantă a doctoriței Manuela Șestac, referitor la care trompetele de la Antena 3 nu au avut nicio reacție critică, a fost semnalată luni pe Facebook de prorectorul Universității "Petre Andrei din Iași", Georgeta Condur: "Am ascultat-o aseară la Antena 3 pe Dr. Manuela Șestac, președinta Sindicatului Medicilor de la Spitalul Jud. Suceava, infectată cu SARS-COV-2, și vreau să vă povestesc și vouă, fiindcă eu am cam rămas cu gura căscată.

La început, dna doctor este întrebată dacă știe cum s-a infectat. Răspunde că nu știe exact cum, dar că s-a întâmplat în spital. Însă tot ea spune că pe 10 martie tocmai revenise din concediu și că, întorcându-se dintr-o zonă roșie, a purtat mască tot timpul când a fost în secții. Bineînțeles, adaugă ea, n-a purtat mască atunci când a fost în cabinetul medical pe care îl împarte cu alți doi colegi din secția de Neurochirurgie și unde au intrat și asistentele să discute diverse lucruri.

Cuuuuum??? În martie, după ce virusul ajunsese deja în Europa și începuseră decesele încă din februarie, dna doctor cea responsabilă și lideră de sindicat tocmai s-a întors din concediu dintr-o zonă roșie și a intrat în contact cu pacienții (purtând mască, spune ea) și, fără niciun fel de măsuri de protecție, cu colegii din cabinet și cu asistentele (din ce am înțeles dintr-un articol, toți cei trei medici din acel cabinet au fost ulterior depistați pozitiv). Cu toate acestea, ea consideră că îmbolnăvirea ei a avut loc în spital, deși conform calendarului, dacă ținem cont de perioada de incubație de până la 14 zile și de faptul că dna doctor a spus că deja au trecut două săptămâni de când s-a îmbolnăvit și stă în spital, nu se poate exclude cu totul infectarea sa în concediu sau la întoarcerea din concediu, dacă o fi trecut prin vreun aeroport, și transmiterea virusului chiar de la ea către ceilalți, nu invers.

Dar să presupunem că s-a infectat în spital, fiindcă este foarte posibil să fi fost și așa (pot fi probate și cazuri de pacienți cu simptome COVID chiar la internare). Cine este vinovatul, în opinia sa? Bineînțeles, conducerea spitalului. Deci ea însăși, medic primar, a decis să nu poarte nici măcar mască uneori (deși avea măști, fiindcă spune că a purtat pe secție), dar e vinovat fostul manager (de profesie economist). Să ne înțelegem, doamna este medic primar neurochirurg, deci cred că ar trebui să știe destul de multe despre echipamentele de protecție și lucrul chiar în condiții de asepsie în operații, fiindcă nu e un oarecare medic de familie care se ocupă mai mult să dea trimiteri la medicul specialist sau adeverințe.

Și apoi începe să povestească cât au ”pătimit” ei de mult cu fostul manager și că ea l-a și dat în judecată în trecut. Lui Gâdea îi sclipesc imediat ochii și întreabă repede pe ce motiv, sperând să afle cine știe ce abuz. Ei, aici vine surpriza, de era să cad din fotoliu. Dna doctor, care acuzase un pic mai devreme lipsa procedurilor din spital, se plânge că fusese sancționată de conducere fiindcă… a intrat în spital pe o intrare neautorizată. Zice că ”stabiliseră ei niște fluxuri aberante”, că nu se intra decât pe anumite intrări, că erau bodyguarzi, dar că ea era atunci oricum în afara programului. La Antena 3, tăcere. Parcă nimeni nu aude nimic și nimeni nu-i bate obrazul dnei doctor că, de fapt, tocmai a recunoscut că încălcase cândva o procedură și făcuse un act de indisciplină dintre cele despre care toată lumea spune azi că pot duce la infectări, adică să nu respecți fluxurile și să intri/ieși din spital pe unde te taie capul.

Dna Șestac este același medic ce spunea la Digi24 că, deși era nevoie de conducere militară la spitalul din Suceava, totuși ”Nu poate să vină armata să se comporte așa, nu suntem în cazarmă. Armata, sigur că e învăţată altfel, dar noi nu ştim altfel”. Cum ar veni, nici conducerea militară nu prea se comportă cum trebuie.

Așadar, ce-avem noi aici? Un medic primar neurochirurg care spune că a pătimit multe cu managerul, exemplul oferit fiind că nu-i lăsa să intre când și pe unde voiau ei în spital și că erau paznici la intrare. Același medic spune că s-a întors dintr-o zonă roșie în plină epidemie și afirmă indirect că erau dotați măcar cu măști, din moment ce susține că a purtat tot timpul în secție, dar că nu s-au protejat niciunii când stăteau la șuete în cabinet. Eu pur și simplu nu mai înțeleg nimic. Mă așteptam ca un medic primar neurochirurg să fie superpregătit și superinteligent, dar doamna nici măcar nu-și dă seama că îl reabilitează pe fostul manager prin ce spune. Judecați și voi, că poate voi înțelegeți mai bine".