Un expert în sănătate dinamitează campaniile lui Firea de testare COVID-19: "Un non-sens din punct de vedere epidemiologic! O gogomănie!" Cum ar trebui investite resursele pentru combaterea epidemiei


Un expert în sănătate dinamitează campaniile lui Firea de testare COVID-19: "Un non-sens din punct de vedere epidemiologic! O gogomănie!" Cum ar trebui investite resursele pentru combaterea epidemiei

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, sprijinită de restul primarilor PSD din sectoarele Bucureștiului, a lansat două campanii de testare pentru COVID-19: o campanie de teste rapide pentru detectarea noului coronavirus, la care ar urma să participe 11.000 de bucureșteni înscriși voluntar, pe o platformă electronică a Primăriei Capitalei, și o campanie de testare pentru anticorpi la noul coronavirus, care să determine cine a avut Covid-19, printre 10.500 de bucureșteni.

În acest context, expertul în politici de sănătate și membru al boardului Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, Vlad Mixich, a explicat că prima campanie, cea de teste rapide pentru detectarea COVID-19, este un non-sens din punct de vedere epidemiologic, întrucât selectarea celor testați e făcută foarte greșit: primul venit, primul servit. Referitor la campania de testare pentru anticorpi COVID-19, Vlad Mixich a atras atenția că testele respective încă dau rateuri mari, unii cetățeni urmând să fie identificați pozitivi în privința COVID-19, deși ei sunt negativi sau viceversa.

Mixich, pe Facebook: "Ca să fie clar și ușor de înțeles pentru toată lumea! 💡

👉 Prima campanie de testare pentru coronavirus prin RT-PCR declanșată de Gabriela Firea este un non-sens din punct de vedere epidemiologic și medical, în primul rând pentru că selectarea celor testați este făcută foarte greșit. E ca și cum ai vrea să afli cât de mult le plac bucureștenilor cireșele și pentru asta te-ai duce sâmbătă seara la teatru și te-ai apuca să-i cauți pe toți cei din sală în buzunare să vezi dacă au venit la teatru cu cireșe.

Banii investiți în această campanie ar putea fi mult mai inteligent folosiți: de exemplu pentru testarea țintită în categoriile profesionale mai expuse.

👉 Cea de-a doua campanie anunțată tot de Gabriela Firea, testarea pentru anticorpi coronavirus sau așa-numitele teste rapide, este de-a dreptul o gogomănie. Toată comunitatea științifică știe că testele respective încă dau rateuri mari: un procent mare dintre cei testați vor fi eronat identificați ca pozitivi sau negativi. Tocmai de aceea în spate trebuie să existe o metodologie științifică care să pondereze aceste erori, iar eșantionul de oameni testați trebuie ales cu mare atenție.

‼️ Dar am constatat cu stupoare că Gabriela Firea 🤥 a mințit spunând că "eșantionarea celor testați a fost făcută de specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică" (sursa: videoul publicat de pagina de FB a Gabrielei Firea, secunda 12).

‼️ Ce spune șeful specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică: "Nu există niciun eșantion calculat de INSP pentru Primăria Capitalei. Nu știu ce spune doamna primar Firea." (Dr. Adriana Pistol, declarație pentru Europa Liberă).

M-aș fi bucurat ca Primăria București sau orice altă primărie din țară să deruleze campanii de testare. Dar acestea trebuie făcute cum trebuie, căci altfel se risipesc bani, timp, resurse umane și materiale prețioase și se profită cinic de speranțele oamenilor.

Cele de mai sus sunt fapte obiective și ele există și vor exista indiferente la simpatiile sau antipatiile noastre.

În rest, fiecare gândește și judecă cum poate, unii închid ochii și gura, iar alții nu".

Pe de altă parte, candidatul anti-PSD pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a criticat inițiativa Gabrielei Firea, semnalând că resursele ar trebui investite pentru testarea angajaților care intră în contact direct cu populația: cadre medicale, șoferi STB, funcționarii pe relații publice, asistenți sociali.

Nicușor Dan, pe Facebook: "Dacă vrea să facă ceva pentru protecția bucureștenilor, Gabriela Firea trebuie să dezvolte propria infrastructură de testare (teste, aparate, specialiști) și să testeze angajații în contact cu populația (cadre medicale, șoferi STB, funcționarii pe relații publice, asistenți sociali). De altfel, a și anunțat asta încă din 10 aprilie, dar nu a făcut nimic în acest sens.

Cele două testări în masă pe care le începe zilele acestea reprezintă o cheltuială inutilă a banului public. O ambiție puerilă "am zis că fac teste, le fac, nu contează cum", fără nicio justificare științifică.

Testarea cu teste PCR pe sistemul primul venit primul servit, este pură demagogie. Pentru persoanele care vor constata că nu sunt infectate rezultatul va fi nerelevant, riscul infectării ulterioare fiind același după testare.

Testarea cu testele care detectează anticorpi (nu știm în acest moment ce tip de teste este folosit) este prematură și dublează efortul Ministerului Sănătății. Specialiștii spun că testul individual este relevant după 2-3 săptămâni de la posibila infectare, deci că testul statistic pe populație trebuie făcut la 2-3 săptămâni după calmarea epidemiei. România nu este încă în această fază".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.