Un fake news ordinar atribuit laureatului Nobel Tasuku Honjo s-a viralizat în România: „Toți angajații laboratorului Wuhan sunt morți”. Profesorul nipon s-a arătat oripilat de amploarea fenomenului


Un fake news ordinar atribuit laureatului Nobel Tasuku Honjo s-a viralizat în România:  „Toți angajații laboratorului Wuhan sunt morți”. Profesorul nipon s-a arătat oripilat de amploarea fenomenului

Potrivit siteului asianscientist.com, profesorul nipon Tasuku Honjo, colaureat al premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină în 2018, alături de James P. Allison, s-a arătat indignat și stupefiat de fake newsul care îi atribuia, zilele trecut, o serie de informații șocante. Potrivit acestuia, postat și la noi de siteul Amosnews.ro, Tasuku Honjo afirma că noul coronavirus nu este natural, ci o creație umană și că toți tehnicienii din laboratorul Wuhan, cu care ar fi colaborat ani de zile, sunt morți. „Declarația” a deveni virală în mediul online românesc, articolul fiind partajat de mii de utilizatori.

„În aceste momente dramatice, de pierderi umane și economice cauzate de pandemia de COVID-19, sunt extraordinar de mâhnit că numele meu și al Universității Kyoto sunt folosite pentru răspândirea de acuzații și informații false”, se arată într-un comunicat emis de savant și de universitatea niponă menționată în citat.

Tasuku Honjo a descoperit receptorul inhibitor PD-1 de pe suprafața limfocitelor T și a anticorpilor monoclonali care blochează acest receptor și astfel permite limfocitelor T să atace celulele canceroase.

El este menționat într-un articol amosnews.ro, probabil o traducere dintr-o sursă incertă, spunând: „virusul corona nu este natural. Dacă era firesc, nu va fi afectat întreaga lume așa. Deoarece, în funcție de natură, temperatura este diferită în diferite țări. dacă ar fi firesc, ar fi afectat doar țările cu aceeași temperatură ca China. În schimb, se răspândește într-o țară precum Elveția, la fel cum se răspândește și în zonele deșertate.În timp ce, dacă ar fi firesc, s-ar fi răspândit în locuri reci, dar ar fi murit în locuri fierbinți. Am făcut 40 de ani de cercetări pe animale și viruși. Nu este firesc. Este fabricat și virusul este complet artificial. Lucrez de 4 ani în laboratorul Wuhan din China. Cunosc bine tot personalul acestui laborator. Le-am sunat pe toate după accidentul din Corona. dar, toate telefoanele lor sunt moarte de 3 luni. Acum se înțelege că toți acești tehnicieni de laborator sunt morți. (...) China a făcut-o. dacă ceea ce spun astăzi se dovedește a fi fals acum sau chiar după ce mor, guvernul poate retrage premiul meu Nobel. dar China minte și acest adevăr într-o bună zi va fi dezvăluit tuturor”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.