Un fost ambasador a răbufnit împotriva guvernării PSD după eșecul României la ONU: "Iresponsabili corupți! Conducerea MAE nu mai poate pretinde să rămână în funcție"


Un fost ambasador a răbufnit împotriva guvernării PSD după eșecul României la ONU: "Iresponsabili corupți! Conducerea MAE nu mai poate pretinde să rămână în funcție"

Fostul ambasador al României în Senegal, Ciprian Mihali, acuză conducerea Minsterului de Afaceri Externe (MAE) că „minte din nou, așa cum obișnuiește de o vreme încoace” în legatură cu cauzele care au determinat eșecul umilitor al României de a obține un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

MAE susține că pregătirile unei candidaturi au început târziu, în 2017, însă Ciprian Mihali declară că MAE și Corpul Diplomatic al României au început să lucreze la strategia pentru obținerea locului încă din 2014. 

MAE spune deci că pregătirile pentru candidatura României au început târziu, în 2017. Ceea ce este o minciună grosolană. Am avut onoarea să fiu ambasador al acestei minunate țări între 2012 și 2016 și pot să spun, fără să fie nevoie de detalii, că MAE și Corpul diplomatic al României au început să lucreze cel puțin din 2014 la pregătirea strategiei pentru obținerea acestui loc nepermanent în CS. Cu o strategie inteligentă, cu diplomați de calitate, cu schimburi bilaterale frecvente, cu acțiuni de curtoazie și reciprocități, ofensiva diplomatică a României a dat rezultate foarte bune, obținându-se promisiuni ferme de sprijin pentru România din partea a numeroase țări. Două grupuri de țări, parțial convergente, erau cu deosebire interesante: grupul țărilor arabe și grupul țărilor africane, adică în jur de 70 sau 80 de voturi”, a scris Ciprian Mihali pentru republica.ro

De asemnea, fostul ambasador spune că România ar fi trebuit să se bazeze pe voturile africane și arabe, dat fiind faptul că țara noastră are o imagine bună acolo care se datorează miilor de burse de studiu oferite în anii 80. El subliniază că România dispune de peste 100 de misiuni diplomatice în lume, fapt care este în avantajul țării.

Prin urmare, nu e adevărat că România a început doar în 2017 pregătirile pentru obținerea acestui loc în CS. În 2017 a început compromiterea șanselor României de a obține acest loc. Rațiunea înfrângerii umilitoare de azi în fața Estoniei se află în instrumentalizarea diplomației române în folosul unei rețele de interese private, pe fondul combinației letale între inconștiența prim-ministrului și slugărnicia interesată a celor care se află la conducerea MAE de doi ani încoace”, a mai spus Ciprian Mihali.

Totodată, Ciprian Mihali invocă episoadele negre pentru România, cauzate de guvernarea PSD, care au determinat dezastrul diplomatic de la Consiliul de Securitate al ONU

Cu siguranță, pentru mulți din diplomații români, eșecul de la New York nu este o surpriză. Numirile haotice de ambasadori, politica improvizată de personal, nepotismul și numirile de la partid și din alte structuri în misiunile diplomatice ale unor oameni care nu au avut niciodată vreo tangență cu diplomația, toate acestea au contribuit la acest rezultat catastrofal, dar previzibil. Dacă adăugăm aici și sceneta de proastă calitate a anunțului mutării ambasadei României din Israel, anunț care a iritat și lumea arabă, dar și partenerii europeni, dacă mai punem aici și bădărănia agresivă cu care puterea de la București s-a manifestat în relația cu partenerii europeni – avem toate ingredientele unui dezastru diplomatic anunțat”, a scris Ciprian Mihali.

În final, Ciprian Mihali este de părere că nu poate să existe eșec diplomatic mai mare pentru România, iar conducerea Ministerului de Externe nu „mai poate pretinde să rămână în funcție”

„După ce corupția și ticăloșia au compromis votul românilor din Diaspora, a venit vremea ca România însăși să fie umilită în plenul ONU de aceiași iresponsabili corupți. Demisia lor e un act de reparație și o eliberare a țării de povara acestei ticăloșii care ne apasă ca o mantie neagră și grea. Rămânerea lor în funcții este continuarea agoniei unei țări care își pierde pe zi ce trece reperele și aliații, a încheiat Ciprian Mihali. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.