Un fost pușcăriaș, chemat de urgență la PSD să o salveze pe Viorica în contextul moțiunii și al prezidențialelor

Publicația Hotnews.ro informează că fostul pușcăriaș Miron Mitrea este din ce în ce mai activ la sediul PSD. 

În cursul zilei de vineri, fostul pușcăriaș Miron Mitrea a răspuns din nou apelului disperat al prezidențiabilei PSD Viorica Dăncilă prin care i se cer sfaturi pentru a salva situația în care se află grupul infracțional organizat din punct de vedere electoral în contextul alegerilor din noiembrie

Astfel, Miron Mitrea a prezentat vineri conducerii PSD rezultatele a trei sondaje privitoare la cursa către Cotroceni: Viorica Dăncilă s-ar afla în marja 18-22%, Dan Barna ar obține un scor în intervalul 19-20%, în timp ce Mircea Diaconu, candidatul Pro România-ALDE, este cotat cu 12-13% în preferințele electoratului. 

De subliniat că Mircea Diaconu, potrivit analizei sociologice prezentate de Miron Mitrea în ședința PSD, rupe din procentele Vioricăi Dăncilă. Totodată, Viorica se află sub scorul PSD, partidul aflându-se în sondajele interne în marja 23-27%.

Totodată, Miron Mitrea a fost chemat vineri la sediul PSD din Kiseleff inclusiv pentru a da sfaturi legate de moțiunea de cenzură ce urmează să aibă loc în data de 10 octombrie. Pesediștii îşi fac planuri pentru moţiunea de cenzură de săptămâna viitoare şi duc negocieri, om la om, cu parlamentarii care şi-au anunţat intenţia de a vota de partea Opoziţiei. Sunt vizaţi în special ultimii aleşi care au trecut la Pro România, precum Cornel Itu şi Horia Nasra, dar şi parlamentarii care au semnat moţiunea de cenzură, Marius Bota, Mihăiță Găină, Emanoil Savin. Cei din PSD speră să îi convingă pe cei care au schimbat tabără să trădeze, la vot. În plus, se duc negocieri şi cu cei din ALDE, nemulţumiţi de deciziile lui Călin Popescu Tăriceanu, informează libertatea.ro

Amintim că, pe 15 februarie 2015, Miron Mitrea a fost condamnat definitiv de ÎCCJ la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, în dosarul privind lucrările de renovare făcute la casa mamei fostului deputat PSD. Miron Mitrea a fost pus în libertate de Tribunalul Constanţa în luna mai 2016.

În acest dosar, Miron Mitea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000 - 2004, în prezent deputat PSD, este acuzat că a luat mită 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale, pentru a o menţine pe Irina Jianu în funcţiile de inspector şef adjunct şi, ulterior, inspector şef al ISC, informează gandul.ro

Judecarea dosarului a început în 25 octombrie 2013, la instanţa supremă. Procurorii arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că lucrările de construcţii, amenajare şi dotare au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

"Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Cei trei inculpaţi au fost trimişi iniţial în judecată în 5 martie 2009, însă ICCJ a dispus ca dosarul să ajungă din nou la Direcţia Naţională Anticorupţie, din cauza unor vicii de procedură. În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunţat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, iar dosarul a fost înregistrat la ICCJ în 25 octombrie 2013.

Camera Deputaţilor a respins, în 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea.

Social-democratul Miron Mitrea şi-a anunţat, la începutul lunii septembrie 2008, în plenul Camerei Deputaţilor, demisia din acest for, motivând că recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune că se ascunde în spatele imunităţii.

Ulterior, Mitrea a obţinut un mandat de senator (2008 - 2012) şi un nou mandat de deputat (2012 - 2016).