Un guvern de dreapta ar amâna legea pensiilor. Dar cabinetul Orban se pesedizează de la o zi la alta


Un guvern de dreapta ar amâna legea pensiilor. Dar cabinetul Orban se pesedizează de la o zi la alta

Teama de alegeri a paralizat guvernul PNL. România se adâncește în datorii pentru că Ludovic Orban n-are curaj să dezamorseze rapid bombele cu ceas pe care i le-a plasat PSD-ul.

Prima și cea mai mare problemă: legea pensiilor. O lege construită de Liviu Dragnea și Olguța Vasilescu cu vădită rea intenție: o majorare de 40% a pensiilor ar urma să aibă loc abia în septembrie 2020, în prag de alegeri. Pentru gruparea infracțională organizată denumită PSD nu contează faptul că, dacă această lege se aplică, finanțele României se prăbușesc. Acum, România a fost lovită și de pandemie, dar PNL tot nu are curaj să ia o decizie fermă.

Ce ar trebui să facă domnul Orban, dacă ar avea curaj? Să amâne aplicarea legii pensiilor timp de un an, până după alegeri, când vom ști efectele pandemiei asupra finanțelor publice. O decizie, acum, este aproape imposibil de luat. Aici, în Statele Unite, semnele sunt bune, dar asta se întâmplă fiindcă președintele Trump a intervenit ferm, a promovat un pachet economic viguros și menține o presiune constantă pentru redeschiderea tuturor activităților. Însă, în Europa, de care depind exporturile românești, situația este incertă.

Pensiile nu sunt singura bombă cu ceas pe care PNL nu are curaj să o dezamorseze. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au continuat să crească consistent chiar și pe timpul crizei: majorare de 6% în luna aprilie, deși administrația publică practic nu a funcționat. Numărul angajaților în sectorul bugetar în loc să scadă a crescut. PNL continuă vechea practică uselistă: nu are curaj să dea afară din administrație clientela PSD și își angajează propriile pile. Nici măcar promisa trimitere în șomaj tehnic, pe perioada stării de urgență, n-a mai avut loc.

Un guvern de dreapta, onest, nu s-ar teme de impactul electoral al amânării legii pensiilor și al reducerii aparatului bugetar. Și ar supraimpozita, prin OUG, pensiile speciale! Eu sunt convins că efectul ar fi că ar atrage la vot nenumărați oameni de dreapta, care până acum nu s-au simțit reprezentați și nu s-au implicat în politică. Dar guvernul Orban nu este nici de dreapta, nici onest. Eu nu am văzut nici o măsură de dreapta, până acum. Zero! Cât despre onestitate, dubiile mele sunt tot mai mari. Am citit, în perioada epidemiei, despre achiziții strigătoare la cer și contracte oferite unor personaje dubioase, apropiate PNL. Peste spitalele de stat, PNL și-a pus clientela, exact după modelul PSD: incompetenți cu carnet de partid, inclusiv un condamnat penal, la Craiova. Se înmulțesc semnalele despre intenția Executivului de a pompa miliarde de lei, prin scheme financiare sofisticate, în firmele unor apropiați. Este ceea ce se numește “corupție cu legea în mână“, adică emiterea unor ordonanțe sau hotărâri de guvern cu dedicație, fapte extrem de greu de pedepsit datorită barierelor impuse de CCR.

Îmi pare rău, ca om de dreapta, că am ajuns în situația să spun asta: domnul Orban pare tot mai decis să reîmbrace haina de uselist. Mult succes! Nu că mi-aș fi făcut iluzii sau mi-ar păsa prea mult, dar va duce România, în sunet de mandolină, spre faliment. Avea uriașa ocazie să reformeze țara, între 2020 și 2024, dar tot ce face acum îmi arată că nu are nici curajul, nici viziunea, unui gest istoric.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.