Un motiv de MÂNDRIE pentru bulgari: Dracula a tras turci în țeapă și în țara lor. O descoperire arheologică recentă


  • ACP
  • Jun 6, 2019 17:14
  • 2654
Un motiv de MÂNDRIE pentru bulgari: Dracula a tras turci în țeapă și în țara lor. O descoperire arheologică recentă

În presa bulgară și nu numai a fost anunțat un moment notabil pentru istoria țării vecine de la Sud de Dunăre – incredibilul (sic) ”Dracula” le-a vizitat nordul țării, în 1461, mânat de treburi specifice domniei lui.

Profesorul Nikolai Ovcearov, arheolog la Institutul Național de Arheologie din Sofia, a declarat că în iarna acelui an voievodul valah Vlad Țepeș a trecut Dunărea, a asediat cetatea Svistov, a cucerit-o și a rămas acolo pentru o perioadă, probabil pe durata întregii ierni.

În timpul șederii a dat curs uneia dintre activitățile specifice lui, care l-a și făcut atât de cunoscut – a tras în țeapă câteva sute de turci.

O legendă locală spune că voievodul valah a cunoscut la Svistov o femeie cu care ar fi avut un moștenitor.

Arheologii bulgari au găsit până acum o mulțime de ghiulele pe care armata valahă le-a folosit la asediu, alături de alte artefacte lăsate în urmă, în număr mare, de armata lui Vlad Țepeș.

Nikolai Ovcearov a mai anunțat că săpăturile vor continuă până pe 15 iunie, după care se intenționează refacerea clădirii unde a rămas voievodul de la nord de Dunăre, după cucerirea cetății.

”Voievodul a fost unul dintre cei mai meticuloși luptători împotriva invaziei otomane. Era crud, dar în perioada Evului Mediu cele făcute de el erau premise”, a mai declarat profesorul bulgar – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.