Un reputat profesor universitar reacționează dur la decizia de a menține școlile închise: „România educată a lui Iohannis este un dezastru! Nu mă așteptam la o astfel de aberație. Trebuia să așteptăm până în 15 mai”


Un reputat profesor universitar reacționează dur la decizia de a menține școlile închise: „România educată a lui Iohannis este un dezastru! Nu mă așteptam la o astfel de aberație. Trebuia să așteptăm până în 15 mai”

Mircea Miclea, profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea Babeș-Bolyai, cercetător, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, fost ministru al Educației, critică dur decizia anunțată luni de președintele Klaus Iohannis de a menține închise grădinițile și școlile până la toamnă.

„România educată a lui Iohannis este un dezastru de la început până la sfârșit, nu mă așteptam la o astfel de aberație, precum cea pe care a făcut-o acum. Ceea ce se comunică la nivel de stat este un mesaj dezastruos pentru ceea ce înseamnă să înveți, iar cu asta a pus capac la tot. Trebuia să mai așteptăm până în 15 mai, exemplul Franței nu este concludent, au fost niște experimente, s-au deschis școlile și în Olanda, și în Polonia, și în Cehia. Se putea totul organiza în așa fel încât să nu blocăm școala, se putea începe pe cicluri, cu jumătăți de oră dedicate numai predării, cu jumătăți de clase, făceai toată predarea, și după două săptămâni veneai cu jumătăți de oră de evaluare. Deci, se putea face, dacă voiai. Repet, România educată a lui Iohannis se dovedește zero barat”, a precizat prof. Miclea pentru Europa Liberă.

O reacție apropiată a avut și Oana Moraru, una din vocile cele mai autorizate din domeniul educației date fiind performanțele sale în învățământul privat de înaltă calitate (dna Moraru este consultant educațional, fondatoarea școlii private Helikon, din Călărași, și creatoarea platformei Vocea Părinților). Are o experiență de 20 de ani în învățământ, unde a lucrat ca profesor de română și învățător:

„În toamnă, când vom reveni la școală, tot va trebui să luăm măsuri speciale pentru siguranța elevilor. Vom trăi cu amenințarea acestui virus încă cel puțin un an, motiv pentru care școlile și sălile de clasă vor arăta foarte diferit de ce ne-am obișnuit.

De ce ne este frică acum ne va fi și în septembrie, poate chiar mai mult, pentru că vor veni și alți viruși de sezon.

Cine a zis astăzi că închide școlile pentru sănătatea copiilor nu spune tot adevărul. Le închide pentru că statul român nu e în stare să ia acum nicio măsură de siguranță; nici nu vrea să își bată capul cu strategii de revenire; nici să investească în școli pentru igienizarea lor; nici să își supere profesorii cu cine știe ce alte schimbări. E an electoral și ce poate fi mai înduioșător decât grija statului român pentru sănătatea cetățenilor lui.

Erau mai logice măsuri treptate de întoarcere la școală, puse în practică de acum, în sezonul cald. Am fi înțeles cu toții până la toamnă ce merge și ce nu. Ne-am fi creat modele de lucru și revenire. Dar asta presupune gândire, strategie, asumare de responsabilitate - ceea ce nu am văzut de la nicio guvernare până acum.

Frica va fi aceeași în septembrie. Vom reveni la școală tot în grupuri mici și tot cu riscul de azi. Diferența e că foamea va fi atât de mare, că nici Virusache n-o să mai îndrăznească să se pună cu noi. Nici matematica nu va fi aceeași când va trebui să revenim la muncă. O să învățăm cu totul și cu totul altă numărătoare pentru bolnavi.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.