Un sociolog dă verdictul: a crescut sau a scăzut Dacian Cioloș în intenția de vot după înființarea PLUS? EXCLUSIV


Un sociolog dă verdictul: a crescut sau a scăzut Dacian Cioloș în intenția de vot după înființarea PLUS? EXCLUSIV

Sâmbătă, 15 decembrie, Dacian Cioloș a anunțat înființarea mult așteptatului partid ce se va numi Partidul Libertăţii Unităţii şi Solidarităţii (PLUS). În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu sociologul Mircea Kivu. 

Reporter Podul.ro: Cu ocazia înființării acestui partid, se schimbă poziția din care discută Dacian Cioloș cu cei din USR? 

Mircea Kivu: Eu am mai spus-o. Cred că cel puțin pentru alegerile europarlamentare ar fi bine ca cele două partide să candideze separat, măcar pentru a ști de pe ce poziție discută ulterior în eventualitatea unei colaborări la alegeri cu o miză mai mare. 

Reporter Podul.ro: A crescut Dacian Cioloș în sondaje odată cu anunțul înființării PLUS?

Mircea Kivu: Cred că nu. În general cei care își declarau intenția de vot în trecut sunt aceiași. Este vorba despre un public informat. Nu văd de ce ar fi un argument în plus faptul că și-a înregistrat partidul. Sigur că va fi o problemă de comunicat în ceea ce privește noua identitate, dar eu zic că este timp suficient până la alegeri. 

Reporter Podul.ro: Cine se află în sondaje mai sus în curs pentru prezidențiale dintre Dacian Cioloș și Klaus Iohannis?

Mircea Kivu: Cred că Iohannis. Cred că și USR și noul partid PLUS au nevoie de un candidat propriu cel puțin la primul tur al alegerilor prezidențiale. La turul doi vom vedea ce va fi. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.