Ungaria a descoperit un zăcământ petrolifer, dar rămâne DEPENDENTĂ de petrolul Rusiei


  • ACP
  • Jun 13, 2019 12:08
  • 2750
Ungaria a descoperit un zăcământ petrolifer, dar rămâne DEPENDENTĂ de petrolul Rusiei

Anul acesta, în Ungaria a început extragerea de țiței dintr-un zăcământ petrolier descoperit în ultimii doi ani, în zona de sud a țării, în apropierea a două sate, Istvándi și Kétújfalu, lângă râul Drava.

Balázs Ördögh , directorul tehnic al firmei TDE Sevices LTD, care s-a ocupat de descoperirea și trasarea hărții noului câmp petrolier, a declarat că este vorba de cea mai mare rezervă de petrol descoperită în Ungaria în ultimii 30 de ani, rezervă care ar putea dubla producția de petrol a țării, iar firma care se ocupă de exploatare, Hungarian Horizon Energy, ar putea depăși în scurt timp compania MOL, care este cea mai mare companie petrolieră maghiară în prezent.

Hungarian Horizon Energy intenționează să foreze încă 30 de puțuri de țiței, care vor fi conectate printr-o rețea de zeci de kilometri de conducte până la stația de transfer din Szigetsvar, aflată la 246 km de Budapesta.

Astfel, dacă la sfârșitul lunii februarie firma producea 6000 de barili de petrol, în viitorul apropiat producția va trece de 14.200 de barili pe zi, ceea ce depășește întreagă producție înregistrată în ultimii ani în Ungaria – mai multe detalii AICI.

Comparativ, în România producția de petrol este în scădere constantă de la an la an, acum fiind de 74.200 de barili pe zi – detalii AICI.

Raportat la nevoile Ungariei, rezerva de petrol dată de curând în exploatare nu acoperă prea mult din necesarul țării care importa 134757 de barili pe zi în decembrie 2018, dar contează pentru creșterea veniturilor la buget și, într-o măsură mai mică, pentru scăderea importurilor de petrol, în special de petrol rusesc ale Budapestei, deși dependența de Moscova rămâne.

Hungarian Horizon Energy este afiliată companiei private americano-maghiare Aspect Holdings, care are sedii în Houston (Texas), Denver (Colorado) și Budapesta, operând în Statele Unite și Europa.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.